Nieuws

Acht innovaties door Windows XP die we nu vanzelfsprekend vinden

Microsoft heeft met Windows XP een besturingssysteem op de markt gebracht dat op heel wat vlakken revolutionair was. Zaken die we nu als vanzelfsprekend beschouwen, waren dat 13 jaar geleden niet.

Windows XP maakte zijn debuut al 13 jaar geleden en het besturingssysteem draait volgens schattingen nog altijd op een derde van de pc’s. Welke revoluties volbracht het?

1. Weg met DOS

Windows 3 tot en met Me draaiden allemaal bovenop DOS. Windows NT niet, maar dat besturingssysteem richtte zich enkel op serverbeheerders. Windows XP bracht het grote publiek in contact met de modernere aanpak van NT.

2. Meerdere gebruikers

In 2001 waren besturingssystemen voor thuisgebruikers die meerdere gebruikers ondersteunden een rariteit. XP nam de notie van een afzonderlijke beheerdersaccount en meerdere gebruikers over van NT en introduceerde die in de huiskamer.

3. Wachtwoorden

Vandaag is het bijna ondenkbaar, maar Windows XP introduceerde voor het grote publiek het idee van een pc die u met een wachtwoord beschermde. Ouders konden nu hun persoonlijke bestanden van hun kinderen afschermen en computergebruik in bedrijven werd heel wat professioneler.

4. Mijn Windows XP

Windows XP introduceerde ook het concept van het personaliseren van uw desktop. In eerdere versies bleven aanpassingen vrij beperkt, maar in XP kon u alle mogelijke zaken van het uiterlijk aan uw wensen aanpassen. XP maakte de personal computer pas persoonlijk.

5. Hulp op afstand

Dankzij de Remote Desktop Connection in Windows XP konden kinderen nu eindelijk hun ouders en grootouders op afstand helpen bij het oplossen van problemen, een functie die eerder enkel door systeembeheerders geapprecieerd werd.

6. Vreemde bestanden openen

Wanneer een gebruiker in Windows XP een onbekend bestandstype probeerde te openen, stelde Windows XP voor om een compatibele toepassing te zoeken. Nu lijkt dat vanzelfsprekend, maar in 2001 was het web nog niet overal even bekend.

7. Computer beheren

Windows is zowel voor beginners als voor gevorderden bruikbaar. XP hielp die laatsten door het onderdeel Computer Management, dat via een klik met de rechtermuisknop op My Computer beschikbaar kwam.

8. Computer herstellen

De System Restore functie in Windows XP was een nieuwe aanpak van allerlei problemen waarmee pc’s te maken kregen: virusinfecties, corrupte systeembestanden of een register waarmee geknoeid was. Dankzij het kunnen terugplaatsen van snapshots werden heel wat pc-problemen opgelost.

In samenwerking met InfoWorld.com.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business