Microsoft maakte de laatste details bekend van zijn spraakgestuurde digitale assistent Cortana. Apple legt zich hier niet zo maar bij neer en zet stappen om Siri te verbeteren.


Microsoft heeft eindelijk meer details vrijgegeven over zijn spraakgestuurde assistent Cortana, die toetreedt tot de gelederen van Siri en Google Now.

Dit spoort verdere ontwikkeling en de competitie flink aan. Zeker omdat Apple naar verluidt een bedrijf heeft overgenomen om Siri"s mogelijkheden te boosten.


Cortana, Microsofts persoonlijke assistent, is onderdeel van het nieuwe besturingssysteem Windows Phone 8.1. De stem is van Halo-stemacteur Jen Taylor. Contana wordt aangestuurd door Bing. Je kunt ermee communiceren via spraakopdrachten of door gewoon te typen.

Cortana wordt tevens onderdeel van andere Microsoft-apps en -diensten, zoals Skype. Ook krijgen ontwikkelaars van derden toegang tot de dienst.

Spraakherkenningsbedrijf
Ondanks zeer positieve reacties laat Cortana Siri niet achter in het stof. Volgens TechChrunch heeft Apple Novauris Technologies overgenomen. Een spraakherkenningsbedrijf opgericht door spraakwetenschappers en belangrijke leden van het team van Dragon Systems R&D, de ontwikkelaars van DragonDictate.

“Apple koopt regelmatig kleinere techbedrijven en over het algemeen gaan we niet in op onze plannen of doelen hiermee”, laat het bedrijf in een verklaring weten. Tevens zijn de voorwaarden van de overname niet bekendgemaakt.

Waardevol voor Apple
Novauris is in 2002 opgericht en begon met het ontwikkelen van een technologie voor automatische spraakherkenning (ASR), gebaseerd op mobiele apparaten en diensten. Tijdens dit traject vroeg het bedrijf een aantal patenten aan.

Het bedrijf is zelf in bezit van de technologie en dat is waardevol voor Apple. Zeker gezien het feit dat de techgigant eerder al onsuccesvol Nuance probeerde over te nemen, het bedrijf met de technologie achter Siri.

De overname vond schijnbaar eind vorig jaar al plaats, maar dit werd niet wereldkundig gemaakt. Meteen is er een team voor Siri aan het werk gezet. De toevoegde kennis is ongetwijfeld van meerwaarde om de digitale assistent – die te vinden is op iPad- en iPhone-producten – te verbeteren.