Ondanks lauwe recensies klimt de nieuwe Office voor de iPad meteen naar de koppositie in de Apple App Store.


Hoe heeft technologie een impact op je business?
Ontvang elke week het zakelijk IT-nieuws rechtstreeks in je inbox!De Apple App Store is momenteel duidelijk Microsoft-territorium. Zowel de iPad-versies van Word als Excel en Powerpoint staan in de top drie van meest gedownloade gratis programma’s, nauwelijks vier dagen na hun lancering.

OneNote hield een tijdje de vierde positie in handen, maar moet die plek ondertussen afstaan aan het spelletje Boom Beach.

iPadgebruikers waren al sinds de lancering van de tablet vragende partij voor Office, maar Microsoft hield lange tijd de boot af. Tot deze week waren de Surface-tablets van Microsoft zelf de enige die de kantoorsuite konden draaien.

Negatieve reacties
Hoewel de apps duidelijk een succes zijn, zijn de meeste gebruikersrecensies behoorlijk negatief. De gemiddelde waardering schommelt rond de drie sterren. Let wel: de belangrijkste reden voor mensen om een recensie te schrijven, is meestal dat ze ontevreden zijn, niet om te melden dat ze de software geweldig vinden. Uiteindelijk laat dus maar een klein gedeelte van de gebruikers zijn ervaringen achter op de App Store. Toch geven deze besprekingen een interessante inkijk in de gebruikerservaring rond Office voor de iPad.

Een van de grootste klachten is niet dat je moet betalen om de apps ten volle te kunnen gebruiken, maar vooral dat er zo weinig manieren zijn om je werk op te slaan. Dropbox en Google Drive zul je niet vinden in Office, hoewel veel mensen hun workflow rond deze clouddiensten hebben opgebouwd. De enige manier om documenten op te slaan, gaat via Office 365. Waarvoor je in de buidel moet tasten, hoewel er ook achterpoortjes zijn om dat te omzeilen.

Niet printen, geen PDF"s, geen spellingcontrole
Daarnaast is het gebrek aan een optie om te printen een doorn in het oog van veel gebruikers. Daar verhelpt zelfs de betaalde versie voorlopig niets aan. Ook over het feit dat je geen documenten kan bewaren als PDF’s en het ontbreken van een spellingcontrole wordt geklaagd.

Nog een veel gehoorde kritiek is het feit dat de programma’s documenten in een slakkengangetje openen en heel groot zijn. De Office-apps wegen tussen de 459 (Word) en 643 (Powerpoint) megabyte. Gelijkaardige apps van Apple tikken af op 372 MB (Pages) en 538 MB (Keynote).