Als u door een IT-rekruteerder opgebeld wordt, is het belangrijk dat u weet welke vragen u hem moet stellen. U wilt immers wel met de juiste persoon in zee gaan.


Een IT-rekruteerder kan een waardevolle matchmaker zijn tussen u en hopelijk uw volgende werkgever. Maar niet elke rekruteerder is even goed of past even goed bij u. Wanneer u het eerste telefoontje krijgt, stelt u daarom maar beter enkele vragen:

1. Waarom belt u mij op?

Waarom neemt de rekruteerder contact met u op? Begrijpt hij wel wat uw achtergrond is en waarmee u bezig bent? Past uw profiel wel bij het bedrijf? Laat hem uitleggen waarom u volgens hem bij het bedrijf past.


2. Hoe hebt u mij gevonden?

Vraag ook waar de rekruteerder u gevonden heeft. Was het via LinkedIn? Dan moet u misschien uw LinkedIn-profiel nog eens updaten?

3. Hoeveel mensen hebt u al in dit bedrijf geplaatst?

Kent de rekruteerder het bedrijf waarin hij u wil plaatsen? Als hij er al heel wat personen heeft doen belanden, dan kent hij zeker de bedrijfscultuur en het sollicitatieproces.

4. Waarom zoekt het bedrijf iemand?

Het helpt als u weet waarom het bedrijf een positie vrij heeft. Is het een nieuwe of bestaande positie? Wat is er gebeurd met de vorige persoon in deze rol? Die informatie is nuttig om uw sollicitatie voor te bereiden.

5. Geeft u mij regelmatig een update?

Wachten kan frustrerend zijn. Vraag daarom aan de rekruteerder dat hij u wekelijks een update geeft van het proces, zelfs als er geen nieuws is. Zo weet u tenminste dat uw cv nergens stof ligt te vergaren.

6. Kan ik u ontmoeten?

Voordat u zich ver in het sollicitatieproces bevindt, moet u de rekruteerder zeker eens persoonlijk ontmoeten. U vertrouwt hem immers voor een van de belangrijkste beslissingen in uw leven: uw carrière. Neem de tijd om tijdens een ontmoeting aan te voelen of de persoon u ligt en die rol kan spelen.

In samenwerking met CIO.com.