Nieuws

De firewall bestaat 20 jaar

Sinds de lancering van de eerste gecommercialiseerde firewall in 1994, is de technologie uitgegroeid tot een standaard.

In 1993 richt een kleine groep Israëlische IT-starters, onder leiding van de huidige CEO Gil Shwed, Check Point Software Technologies op. In die periode begon het gebruik van internet sterk te groeien, en dat bracht ook de eerste internetbedreigingen met zich mee. 

Daar wilde deze groep jonge IT-ondernemers iets aan doen. Het missionstatement van het pas opgerichte bedrijf was om een belangrijke rol binnen het IT-beveiligingslandschap te spelen.

FireWall-1
Hun gepatenteerde Stateful Inspection leidde in 1994 tot de FireWall-1, de eerste netwerkbeveiligingsoplossing die de facto standaard werd in de netwerkbeveiligingstechnologie van de komende decennia. Vernieuwend aan de FireWall-1 was onder meer de grafische interface. Hierdoor konden systeembeheerders veel gemakkelijker en overzichtelijker het IT-beveiligingssysteem managen. Voor de komst van de firewall moesten ze dit nog via programmeertalen doen (command line instructions).

[related_article id=”161920″]

Software
In de voorbije twintig jaar zijn firewalls alleen maar slimmer geworden. En ook de terminologie ging alle kanten uit. Zo nam de firewall ook meer en meer taken op zich. Denk bijvoorbeeld aan de opmars van UTM of unified threat management . Daarnaast is er de jongste jaren ook de opmars van de next generation firewall die intelligenter omgaat met het beheer en de verdediging ten aanzien van content en applicaties op netwerkniveau. 

De nieuwste ontwikkeling, voorgedragen door een partij als Check Point, is de introductie van Software-Defined Protection (SDP). Dit is een beveiligingsarchitectuur, met software als basis, die bestaat uit meerdere lagen en organisaties beschermt tegen cyberdreigingen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business