Sinds de lancering van eerste gecommercialiseerde firewall in 1994, is de technologie uitgegroeid tot een standaard.

Advertentie

In 1993 richt een kleine groep Israëlische IT-starters, onder leiding van de huidige CEO, Gil Shwed, Check Point Software Technologies op. In die periode begon het gebruik van internet sterk te groeien en dat bracht ook de eerste internetbedreigingen met zich mee. Daar wilde deze groep jonge IT-ondernemers iets aan doen. De mission statement van het pas opgerichte bedrijf was om een belangrijke rol binnen de IT-beveiliging landschap spelen.

User Interface

Hun gepatenteerd Stateful Inspection leidde in 1994 tot de FireWall-1, de eerste netwerkbeveiligingsoplossing die de facto standaard werd in de netwerk beveiligingstechnologie van de komende decennia. Vernieuwend aan de FireWall-1 was onder meer de grafische user interface. Hierdoor konden administrators veel gemakkelijker en overzichtelijker het IT-beveiligingssysteem managen. Voor de komst van de firewall moesten ze dit nog via programmeertalen doen (command line instructions).

Software

In de voorbije twintig jaar zijn firewalles alleen maar slimmer geworden. En ook de terminologie ging alle kanten uit. Zo nam de firewall (denk bijvoorbeeld aan de opmars van de UTM of Unified Threat Management) ook meer en meer taken op zich. Daarnaast is er de jongste jaren ook de opmars van de next generation firewall die intelligenter omgaat met het beheer en verdediging ten aanzien van content en applicaties op netwerkniveau. 

De nieuwste ontwikkeling, voorgedragen door een partij als Check Point, is de introductie van Software-Defined Protection (SDP). Dit is een beveiligingsarchitectuur, met software als basis, die bestaat uit meerdere lagen en organisaties beschermt tegen cyberdreigingen.

William Visterin is B2B hoofdredacteur bij Minoc Media Services. Hij staat in voor het vakblad Smart Business en de seminar reeks Business Meets IT, waar hij ook als keynote spreker fungeert. Ook een flink deel van de zakelijke content en research (over oa cloud, datacenter, mobile, security, business software, outsourcing, telecom,…) is van zijn hand. William schrijft én spreekt over IT, telecom, internet en business, en het liefst zelfs over allevier tegelijk.