Nieuws

Big data vertelt niet alles over sollicitanten

In het rekruteringsproces worden traditioneel enorm veel gegevens over kandidaten opgeslagen. Maar vertellen die gegevens wel genoeg over de personen die afhaken?

HR-professionals vertrouwen op big data om het rekruteringsproces te verfijnen. Ze beschikken immers over enorm veel gegevens van kandidaten en hebben de laatste jaren geïnvesteerd in heel wat analysetools. Ze mogen het menselijke element echter niet vergeten. En het menselijke element is niet te vinden in big data, maar in small data.

Heel wat bedrijven denken dat kandidaten die echt voor hen willen komen werken, alles doen wat nodig is om het sollicitatieproces te doorlopen. Wie het proces voortijdig stopzet, past volgens hen niet in het bedrijf. Maar er kunnen zoveel andere redenen zijn waarom een kandidaat afgehaakt is. Hij heeft immers een heel leven naast zijn job. Bovendien negeert u op die manier kandidaten die zich er nog niet eens bewust van zijn dat ze voor u willen werken.

Jaagt u de beste kandidaten weg?

Misschien zadelt uw sollicitatieproces de kandidaten met te grote barrières op, waardoor u bepaalde types kandidaten onbewust tegenwerkt en u hen nooit zult aannemen. Ze vallen dan immers al af nog voordat ze zich tijdens een sollicitatiegesprek hebben kunnen bewijzen. U zou het proces dan beter vereenvoudigen en stroomlijnen, zodat u beter de juiste talenten vindt.

Big data kan u niet verklaren waarom een kandidaat het in een bepaalde fase van het proces opgaf. Waarom worstelde hij met bepaalde stappen? Wat kunt u doen om het gemakkelijker te maken? Daarvoor zult u met de kandidaat moeten samenzitten en zijn individuele ervaring met het sollicitatieproces bespreken. Probeer zijn ervaring te begrijpen en zoek uit of dit een voorbeeld is van een groter probleem voor uw organisatie.

In samenwerking met CIO.com.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business