Nieuws

Hoe PaaS de ontwikkeling van enterprise apps verandert

Platform-as-a-Service is wellicht het minst bekende broertje van de cloudtypes. Het heeft echter een grote impact op de manier waarop we enterprise apps ontwikkelen.

Over IaaS (Infrastructure-as-a-Service) zegt men wel eens “Cloud is de nieuwe hardware”. Over PaaS (Platform-as-a-Service), de laag juist boven IaaS, zou men naar analogie “PaaS is de nieuwe appserver” kunnen zeggen. Vroeger was de Java applicatieserver heer en meester in dit domein, maar tegenwoordig bieden PaaS-oplossingen van diverse leveranciers een rijke omgeving om toepassingen in te ontwikkelen, te testen en uit te rollen. De bonus? Schaalbaarheid door de cloud en in veel gevallen ondersteuning van meerdere programmeertalen.

Heel wat PaaS-oplossingen draaien exclusief in de publieke cloud. Denk aan Amazon Elastic Beanstalk, CloudBees, Force.com, Google App Engine, Heroku en Windows Azure. Maar de appontwikkelaars binnen bedrijven kunnen zelf ook een intern platform opzetten met behulp van openbronoplossingen zoals Pivotal Cloud Foundry of Red Hat OpenShift — die overigens ook in een publieke cloud beschikbaar zijn.

PaaS is de nieuwe Java applicatieserver

Wat is het voordeel van PaaS ten opzichte van de klassieke middleware van tien jaar geleden? Het belangrijkste is de scale-outarchitectuur: wilt u opschalen, dan voegt u eenvoudigweg commodityservers toe. Replicatie is bovendien ingebouwd, zodat uw applicatie blijft draaien als er een server uitvalt — u verliest enkel tijdelijk wat performance.

Een ander voordeel is de ondersteuning van toepassingen in meerdere programmeertalen en raamwerken. U kunt niet meer alles in Java bouwen zoals tien jaar geleden. Gelukkig voegt Cloud Foundry daar Node.js en Ruby aan toe, en OpenShift ondersteunt daarnaast ook Perl, PHP en Python. De PaaS-architectuur waarborgt de beschikbaarheid van uw toepassingen, terwijl u de vrijheid hebt om de taal te kiezen die het beste past bij uw innovatieve toepassingen.

In samenwerking met InfoWorld.com.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business