In 2013 was Gmail 99,978 procent van de tijd bereikbaar. Dit betekent per gebruiker nog geen twee uur downtime gedurende het jaar.


Google heeft een nieuwe belofte gedaan aan al zijn gebruikers wereldwijd, om ze ervan te overtuigen dat de internetgigant hun beveiligings- en privacyzorgen boven aan de agenda heeft staan.

Vanaf vandaag gebruikt Gmail altijd een versleutelde HTTP Secure-verbinding (https) wanneer gebruikers berichten checken of e-mail versturen.


Deze laatste beveiligingsfunctie voor de populaire e-mailservice komt na eenzelfde soort stap in 2010, toen Google van https de standaard verbindingsoptie maakte.

Niet mee luisteren
Nicolas Lidzborski, die het Gmail-beveiligingsteam leidt, legt in een blogpost uit dat deze stap inhoudt dat "niemand mee kan luisteren naar je berichten als ze op en neer gaan tussen jou en de Gmailservers, of je nu inlogt op je computer, telefoon of tablet en zelfs niet als je een openbaar wifinetwerk gebruikt".

Je kunt dit vertalen met: de NSA zou niet in staat moeten zijn om jouw persoonlijke correspondentie te lezen. Tenminste niet vanaf de servers van Google, die voorheen toch gezien werden als een van de belangrijkste bronnen voor het controversiële Prism-spionageprogramma.

Versleuteld
Google en andere grote techbedrijven ontkenden al regelmatig actief onderdeel te zijn van deze afluisteractie. Maar Lidzborski ging hier verder niet op. Hij hield zich vooral bij de ontwikkelingen binnen Gmail.

“Elk e-mailbericht dat je stuurt of ontvangt – alle 100 procent – is versleuteld terwijl het intern verplaatst wordt”, stelt hij. “Hierdoor kun je er zeker van zijn dat je bericht altijd veilig is. Bij communicatie tussen jou en de server, maar ook tussen Googles datacenters onderling. Dit was voor ons een topprioriteit na de bekendmakingen afgelopen zomer.”

Bereikbaar
Tevens voegt Lidzborski toe dat in 2013 Gmail in 99,978 procent van de gevallen bereikbaar was. Dit vertaalt zich in minder dan twee uur oponthoud per gebruiker gedurende het hele jaar.

Toch is Gmail in 2014 niet fantastisch van start gaan, met een wijd verspreide verontwaardiging (in ieder geval op Twitter) in januari waarbij gebruikers wereldwijd meer dan een uur niet bij de dienst konden. Google gaat niet in op de oorzaak van deze uitval, maar verwijst mensen naar de Google Apps Status Dashboard voor meer informatie