Nieuws

Vier trends in storage die ook voor uw bedrijf van tel zijn

Uw data zijn uw hoogste goed. En de opslagsystemen, die hiervoor moet zorgen, dus ook. Vier storage trends die ook voor uw bedrijf van tel zijn.

Uw data zijn uw hoogste goed. En de opslaginfrastructuur of –dienst, die hiervoor moet zorgen, dus ook. Vier storage trends, en bijhorende cijfergegevens, die ook voor uw bedrijf van tel zijn.

Uiteraard heeft de trend rond ‘big data’ een effect op opslagsystemen. Hebben organisaties en individuen vandaag wereldwijd ongeveer 4 zettabytes, oftewel 4 miljard terabytes, aan digitale data, dan zullen dat er in 2020 zowat 40 zettabytes zijn. Die data komen op steeds meer diverse dragers terecht:

1. Het Dropbox effect

The trend is your friend, zo klinkt het. En dat is bij storage niet anders. Cloud en Bring Your Own Device zijn vooraanstaande IT-trends tout court. Zij hebben een behoorlijke impact op deelsectoren in IT, zoals de opslagwereld.

Meer en meer data zijn benaderbaar vanuit diverse (mobiele) toestellen. En ze worden steeds vaker opgeslagen bij een cloud-dienst. Vaak heeft men het ook wel over het Dropbox-effect. Vermits veel medewerkers vaak zonder medeweten van IT gebruik maken van cloud opslagdiensten als Dropbox. De hele industrie komt intussen met ‘bedrijfsversies’ van dergelijke diensten.

2. Het Flash effect

Terwijl meer en meer data naar de cloud verschuiven, is er ook een forse verandering op til in de traditionele storage-opstelling. Flash-geheugen maakt zijn opmars in het datacenter. Heel wat opslagaanbieders zetten hier op in. De trend is niet nieuw, maar wordt voor een modaal bedrijf wel actueler.

Concreet betekent dit dat de traditionele lagen (tiers) in een opslagopstelling worden uitgebreid. Flash- en SSD (Solid State Disk) komt steek vaker eerst als laag, als erg snelle en performante (maar relatief dure) vorm van opslag. Vervolgens is er de opslagtechnologie gebaseerd op harde schijven en tenslotte tape voor ‘deep archiving’.

3. Netwerkopslag groeit

In IT verdwijnt niets, er komen alleen zaken bij, luidt het cliché. Ook hier. Want terwijl opslag in de cloud behoorlijk aan belangstelling wint, houdt de klassieke netwerkopslag behoorlijk stand. Zo geeft een kleine helft van de Belgische bedrijven (48 procent) aan om zelf een SAN of Storage Area Network uit te baten.

Een aandeel dat niet echt stijgt, maar wel wordt goedgemaakt door de forse opmars van NAS of Network Attached Storage, wat op twee jaar tijd van 25 procent naar 33 procent gaat.

4. Tape houdt (min of meer) stand

In een tijd waarin videorecorders massaal naar de kringloopwinkel worden gebracht, blijft tape voor bedrijven erg actueel. Gemiddeld gesproken is tape twee tot drie keer goedkoper: 1 gigabyte disk kost 10 dollarcent, terwijl dat bij tape 4 dollarcent is. En bovendien gaat het langer mee.

Toch zal tape stilaan wegdeemsteren. Bedrijven krijgen steeds meer mogelijkheden om tapes stelselmatig te vervangen door disks. In België gebruiken ongeveer de helft (48 procent) van de grotere bedrijven tape. In 2011 was dat nog zowat 60 procent. Een forse groei lijkt er dus niet in te zitten. Tape zal echter niet meteen verdwijnen. Al is het maar dat – afhankelijk van de studie – vandaag 50 tot 75 procent van alle digitale data op tape staat.
 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business