Uw tablet of smartphone valt in het water. Wat nu? Er zijn behoorlijk wat trucjes die helpen, maar u kan ook vooraf maatregelen nemen.

Advertentie

Je smartphone, tablet of ander elektronisch apparaat in het water laten vallen doet veel pijn, want meestal is dat het moment dat je je felbegeerde apparaat of gadget vaarwel moet zeggen. Waterschade is dikwijls dodelijk voor een elektronisch apparaat, zeker wanneer het helemaal ondergedompeld werd.

Een aantal fabrikanten, met Sony op kop, snappen dat probleem en lanceren een aantal smartphones en zelfs een tablet die volledig waterdicht zijn. Althans, zolang je de klepjes voor elke uitgang goed sluit. Vergeet je dat, dan is je apparaat even kwetsbaar als een niet-waterdicht apparaat. Valt er eigenlijk wat te doen aan waterschade?

Rijstkorrels

Een toestel dat je in water laat vallen, moet je er natuurlijk onmiddellijk uit halen. De volgende stap is een heel belangrijke: drogen. Ga er niet met een haardroger op blazen: die hitte is nefast voor de componenten, waardoor de warmte nog een grotere boosdoener wordt dan het vocht. Leg het apparaat ook niet op de verwarming.

Leg het apparaat gewoon in een kom met droge rijst en zorg ervoor dat het volledig omvat wordt door de rijstkorrels. Laat het apparaat zo één tot twee dagen ‘trekken’. Ik garandeer je met deze methode natuurlijk geen 100 procent slaagkans, maar het is wel de allerbeste methode om je apparaat te redden.

Daarnaast speelt ook de kwaliteit en de fabricage een grote rol. Recent zag ik in een watertest dat een Samsung Galaxy S4 bijna 90 seconden blijft werken, voordat hij zich uitschakelt. Twee dagen laten drogen in rijst, en het toestel werkte opnieuw zonder enig  gebrek. Doe hetzelfde bij een iPhone 5, en hij blijft maar 20 seconden werken onder water. Na droging bleef het aanraakscherm wispelturig reageren.

Bovendien moet je ook rekening houden met de impact van de val, mocht hij in een plas met water vallen. Dat kan dikwijls ook de boosdoener zijn. Een beetje water is nooit een probleem: normaal gesproken kan je smartphone prima tegen een lichte graad van vochtigheid, bijvoorbeeld na een plensbui.

Geen garantie

Heb je toch grote waterschade? Dan heb je pech, want de fabrieksgarantie geldt niet voor waterschade. Je kan natuurlijk altijd proberen om je toestel binnen te sturen, maar nagenoeg elke fabrikant heeft een chemische sticker binnenin het toestel geplaatst die van kleur verandert wanneer er contact geweest is met water. Dan mag je verhaal nog zo mooi verzonnen zijn, succes zal je niet boeken.

Advertentie