Nieuws

Creëer uw eigen carrièrekansen

Uw carrière hebt u voor een groot deel zelf in de hand. Wat kunt u zoal zelf doen om meer kansen te creëren?

Stel u voor: u bent IT’er, u hebt ideeën genoeg over waar uw werkgever heen moet en u weet dat u de capaciteiten hebt om door te groeien. Maar u voelt zich beperkt in uw doorgroeimogelijkheden. Hoe helpt u het lot een handje?

1. Wees overal vroeg bij

Stel u kandidaat als er speciale IT-projecten georganiseerd worden. Eens u in het team zit, probeert u uw rol dichter bij de businesskant te krijgen, zodat u meer eindverantwoordelijkheid te dragen krijgt.

2. Spreek de belanghebbenden aan

Eens u op een project zit, moet u niet verlegen zijn om de belangrijkste stakeholders aan te spreken. Stel hen vragen, deel uw ideeën met hen en vraag hun mening daarover. Zo zien ze wat u in uw mars hebt.

3. Haal voordeel uit reorganisaties

Als er promoties of reorganisaties gebeuren, wees dan alert en probeer uw rol te verbeteren. Als het IT-departement bijvoorbeeld in multidisciplinaire teams wordt onderverdeeld, dan is dat een kans om een meer strategische rol te gaan spelen.

4. Gebruik het mentorprogramma

Als uw werkgever een mentorprogramma heeft, waarbij een senior medewerker u als jongere medewerker begeleidt, maak daar dan optimaal gebruik van. Creëer een band met de senior, want zijn invloed kan ver reiken. Als er geen mentorprogramma is, zoek dan zelf werknemers met veel invloed en converseer met hen over uw ideeën om de aandacht te trekken.

5. Leer bij en deel uw kennis

Wees aanwezig op industrieconferenties en neem deel aan professionele opleidingsprogramma’s. Eens u terug op de werkvloer bent, deelt u het best uw kennis met uw businesscollega’s. Zo krijgt u de kans om met collega’s van gedachten te wisselen die u anders niet zo vaak ontmoet.

6. Vul een leemte

Kijk rond wat er in uw bedrijf niet gebeurt maar wat toch nodig is. Vul dan de leemte in en toon daarmee uw expertise en proactiviteit. Wie weet creëert u zo zelf uw volgende functie.

In samenwerking met ComputerWorld.com.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business