Blackberry was een pionier in smartphones, maar moet nu heel wat veranderen om nog een kans te maken op een toekomst.

Advertentie

Blackberry is al lang niet meer de pionier die het ooit was in mobility. Galen Gruman van InfoWorld heeft vijf suggesties voor Blackberry om opnieuw een relevante speler te worden:

1. Stop de focus op smartphones

De markt voor Blackberry-smartphones is gewoon te klein om het bedrijf nog levend te houden. Alleen in enkele niches, zoals overheidsinstellingen en defensie, heeft de Blackberry nog een plaats, en dan nog niet eens bij de meeste van hun werknemers.

2. Licentieer het toetsenbord

Blackberry staat bekend om zijn fysieke toetsenborden, maar ze zijn bij andere merken nooit populair geweest sinds het aanraakscherm zijn intrede deed. Android-telefoons met een fysiek toetsenbord werden niet veel verkocht en ook de Blackberry Q10 was een flop. Het bedrijf zou zijn fysieke toetsenborden daarom beter licentiëren aan andere producenten van mobiele toestellen.

3. Maak van BBM een dienst van wereldklasse

Blackberry Messenger werkt maar op één apparaat tegelijk, waardoor u moet uitloggen op het ene en inloggen op een ander als u een conversatie wilt voortzetten. Dan werkt iMessage van Apple veel beter: u kunt van eender welk iOS-apparaat berichten sturen en de conversatie volgen. BBM moet beter worden, en Blackberry moet een manier vinden om geld te verdienen met BBM-gebaseerde diensten.

4. Maak BES breder bruikbaar

De Blackberry Enterprise Server staat heel sterk in mobile device management omdat hij ook iOS en Android ondersteunt. Op dit moment is dat echter geen unique selling point meer. Blackberry moet meer investeren in application en content management en BES ook voor Windows en OS X bruikbaar maken.

5. Investeer in QNX

Blackberry heeft het embedded besturingssysteem QNX enkele jaren geleden gekocht, maar kan er veel meer mee doen. In het Internet of Things bijvoorbeeld, of in navigatiesystemen voor auto’s.

In samenwerking met InfoWorld.com.

Op donderdag 13 maart houden ZDNet en Smart Business een gratis seminarie over Bring Your Own Device en Mobile Security in de populaire Business Meets IT-seminariereeks. Meer informatie vindt u op de website van Business Meets IT.