Automatisatie, virtualisatie en cloud computing transformeren de datacenters. Die trends vereisen wel dat u uw traditionele strategieën herziet.

De voordelen van virtualisatie, cloud computing en doorgedreven automatisatie zijn duidelijk. Maar om er optimaal voordeel uit te halen, volstaan traditionele strategieën niet. Met deze zes stappen blijft u de veranderingen in uw datacenter voor:

1. Investeer in vaardigheden

Hoewel automatisatie en standaardisatie het aantal werknemers verminderen, vragen ze wel meer vaardigheden van uw IT’ers. Datacenterprofessionals moeten logische constructies begrijpen, systemen kunnen optimaliseren en troubleshooten en zich thuisvoelen in de dynamische verdeling van besturingssystemen over meerdere platformen.

2. Heroverweeg het outsourcen van infrastructuur

Door nieuwe datacentertechnologieën is outsourcing steeds interessanter. De kant van de besturing en architectuur blijft echter vaak binnen de bedrijfsmuren, omdat die zo belangrijk is. Zo kunt u meerdere lagekostenproviders gebruiken en de regie tegelijk in handen houden.

3. Ontwerp voor systemen met hoge dichtheid

Traditioneel hadden datacenters een gemiddelde dichtheid van 5 kW per kabinet. Tegenwoordig kunnen racks met hoge dichtheid het dubbele aan. Hou hiermee rekening in de plannen voor uw datacenters, want een bestaand datacenter achteraf ombouwen om de vereiste koeling en voeding aan te kunnen is heel wat duurder.

4. Vind het juiste evenwicht

Gebruik hybride oplossingen die inspelen op de sterke punten van uw organisatie. Een kleine on-premise installatie of servers in colocatie aanvullen met clouddiensten levert vaak het beste van twee werelden op.

5. Houd rekening met oudere toepassingen

Veel oudere toepassingen — misschien nog van de jaren 1980 — kunnen niet gevirtualiseerd worden. Maar heel wat van die platformen zijn nog perfect stabiel en geven geen dwingende reden om ze te upgraden. Vind dus een manier om ze in samenwerking met uw gevirtualiseerd en geautomatiseerd datacenter te gebruiken.

6. Denk als een gebruiker

Gebruikers zullen afhaken als ze geen geïntegreerde oplossing zien maar afzonderlijke tools. Creëer dus een consistente gebruikerservaring, ongeacht waar de dienst draait of hoe ze geleverd wordt.

In samenwerking met CIO.com.