Nieuws

Turkse premier wil verbod op Facebook en YouTube

Recep Tayyip Erdogan is geen fan van sociale media en een vrij internet. Hij dreigt ermee Facebook en YouTube te verbieden in zijn land.

De Turkse premier Erdogan dreigt Facebook en YouTube te verbieden in zijn land. Als zijn partij AK de komende verkiezingen wint, worden beide sites wat hem betreft gecensureerd.

Erdogan zei dit gisteravond tijdens een live-uitzending op de Turkse tv-zenders ATV en A Haber. Daarin werd hij geïnterviewd voor de komende lokale verkiezingen op 30 maart. Onder meer de omstreden nieuwe internetwet die de Turkse regering heeft voorgesteld kwam in het interview ter sprake.

Vreemde machten
De premier zei onder meer dat hij niet zou toestaan dat zijn natie wordt overgeleverd aan Facebook en YouTube. Op de vraag van de interviewer of hij daarmee bedoelde dat burgers de toegang tot deze sites zou kunnen worden ontzegd, antwoordde hij met: "Ja, dat is zeker denkbaar." Vervolgens sprak de premier over "vreemde machten" die deze websites benutten om het land schade toe te brengen.

Waarschijnlijk bedoelt Erdogan hiermee zijn eigen politieke tegenstanders, in het bijzonder de Gülenbeweging rond de islamitische prediker Fethullah Gülen, die momenteel in de VS in vrijwillige ballingschap verblijft.

Sinds de Gezi Park-protesten in Istanbul vorige lente duiken er vooral op YouTube filmpjes op die de Turkse premier beschuldigen van corruptie en hem wegzetten als een steenrijke politicus. In een van de video"s was een telefoongesprek tussen Erdogan en zijn zoon Bilal te horen, waarin beide afspraken hoe ze grote bedragen konden verduisteren. Het is overigens niet bewezen dat deze gesprekken authentiek zijn.

Al eerder censuur
Internetcensuur is niets nieuws in Turkije. YouTube werd al eens enkele maanden geblokkeerd omdat er filmpjes op te zien zouden zijn waarin staatsoprichter Atatürk werd beledigd. Ook videosite Vimeo viel kort ten prooi aan censuur, wegens een video over Bilal.

In de nieuwe internetwet van de Turkse regering staat onder meer dat het ministerie van Telecom inhoud op internet zonder toestemming van de rechter mag blokkeren. Een demonstratie tegen deze wet twee weken geleden in Istanbul werd door de Turkse politie neergeslagen met traangas.

President Abdullah Gül heeft de wet ondertekend, maar er wel een paar aanpassingen in laten aanbrengen. Hierdoor moet een eventuele internetblokkade achteraf toch door de rechter worden goedgekeurd.

(Beeld: Boivin Nicolas)

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business