In Smart Business Strategies 139 hebben we het onder meer over uw bedrijf en big data, security en storage, nieuwe domeinnamen en een eigen e-shop. U kunt het nummer hier gratis downloaden.


Smart Business Strategies editie 139 is uit. Hieronder vindt u de inleidende column van hoofdredacteur William Visterin.

U kunt Smart Business Strategies editie 139 downloaden via deze link.


Steeds meer jobs waarvan we het eerst niet verwachtten, zijn bedreigd door de technologische vooruitgang. Denk aan poetsvrouwen en kappers. Dagelijkse, huishoudelijke taken zullen worden geautomatiseerd, voorspelt Eric Schmidt van Google in dit nummer (pagina 6).

Aan het lijstje van bedreigde jobs mag u ook de voetbalscout toevoegen. U weet wel: iemand die op kosten van de club de wereld afreist op zoek naar jong voetbaltalent. De Nederlandse start-up SciSports maakt die job overbodig.

Het biedt één grote databank, met gegevens van zowat 350.0000 profvoetballers wereldwijd, waar het datamining op loslaat. Als clubs een bepaalde speler zoeken, bezorgt SciSports u het geschikt profiel. Met enkele procenten van de transfersom als vergoeding, dat spreekt.

Het heeft even geduurd, maar ook de voetbalwereld kiest dus voor big data. Prestaties van spelers werden al via gespecialiseerde software in kaart gebracht. Tackles, passes en doelpogingen: met één druk op de knop krijgt u een digitaal profiel van elke speler. Met als voorlopige hoogtepunt: de aanstormende wereldbeker in Brazilië.

Echt vreemd is het idee van SciSports ten slotte niet. Een computerspel als FIFA reikt u al lang een pak data aan om de beste voetbalploeg samen te stellen. SciSports doet ongeveer hetzelfde, maar dan in het echt.

William Visterin

PS: Wij nodigen u ook graag uit op onze (gratis) Business Meets IT-seminaries over BYOD/mobile security en over big data op 13 maart 2014. Meer info op www.businessmeetsit.be.

U kunt Smart Business Strategies editie 139 downloaden via deze link.

jQuery(document).ready(function($) {
$(“.fancybox”).fancybox();
});