Nieuws

Vertrouw niet blindelings op een start-up

Voor alles bestaat er wel een start-up, in veel gevallen innovatiever dan de gevestigde waarden. Voor u erop vertrouwt, neemt u echter het best even een stapje terug.

Als CIO komt u wellicht regelmatig interessante producten en diensten van start-ups tegen. Gebruikt u een baanbrekend product, dan kan u dat veel opleveren. Aan de andere kant zijn de risico’s groter. Voordat u vertrouwt op een start-up, denkt u daarom maar beter na over de volgende vijf punten:

1. Start-ups zijn disruptief
Start-ups zijn vaak zo aantrekkelijk omdat ze een manier vinden om een complex probleem op te lossen of inefficiënte scenario’s heel wat efficiënter afhandelen, zonder daarbij rekening te moeten houden met legacy. Voor u creëert dat ongelooflijke kansen als u met een product of dienst van een start-up geld uitspaart en uw productiviteit verhoogt.

2. Start-ups zijn flexibel
Gebruikmaken van een product of dienst van een start-up lijkt vaak heel erg op in-house ontwikkeling. Een start-up is immers vaak heel flexibel, doet alles om uw vragen op te lossen, voert vaak op maat aanpassingen aan die u vraagt omdat hun product nog in volle ontwikkeling is en luistert naar uw suggesties. U heeft een grote invloed op de productontwikkeling en hebt rechtstreekse toegang tot hun ontwikkelaars. Die flexibiliteit vindt u niet bij een gevestigde waarde.

3. Start-ups verbranden cash
Start-ups hebben vanaf het begin hoge kosten, terwijl de inkomsten nog minimaal zijn. Ze verbranden dus constant cash aan lonen en dure experts en hangen daarvoor vaak af van een venture capitalist die gelooft in de toekomst. Komt die er niet, dan kan het snel gedaan zijn met het bedrijf. Dan wilt u niet van hun oplossing afhangen voor uw kritieke IT-infrastructuur.

4. Een overname kan het businessplan veranderen
Innovatieve start-ups zijn populaire doelwitten van overnames door hun grote collega’s. Vaak doen die laatsten dat om de disruptie van hun markt tegen te houden, om de technologie in hun product te integreren of eenvoudigweg om de knappe koppen achter de start-up in te lijven en aan een ander project te laten werken. Hou rekening met die mogelijkheid dat het product of de dienst die u gebruikt plots kan veranderen.

5. U helpt uw concurrenten
Door nieuwe functionaliteit te suggereren en maatwerkontwikkeling te vragen, geniet u zelf van de flexibiliteit van een start-up, maar ook uw concurrenten plukken de vruchten daarvan. Al die nieuwe functies zijn dan immers voor iedereen beschikbaar. Uw voorsprong op uw concurrenten kan dan wel eens snel krimpen.

In samenwerking met CIO.com.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business