Het heeft even geduurd, maar ook de voetbalwereld kiest voor big data. Wat in het Fifa game al lang kon, kan nu ook in het echt.

Steeds meer jobs waarvan we het eerst niet verwachtten, zijn bedreigd door de technologische vooruitgang. Denk aan poetsvrouwen en kappers. Dagelijkse, huishoudelijke taken zullen worden geautomatiseerd, voorspelt Eric Schmidt van Google.

Aan het lijstje van bedreigde jobs mag u ook de voetbalscout toevoegen. U weet wel: iemand die op kosten van de club de wereld afreist op zoek naar jong voetbaltalent.

Fifa

De Nederlandse start-up SciSports maakt die job overbodig. Het biedt één grote databank, met gegevens van zowat 350.0000 profvoetballers wereldwijd, waar het datamining op loslaat. Als clubs een bepaalde speler zoeken, bezorgt SciSports u het geschikt profiel. Met enkele procenten van de transfersom als vergoeding, dat spreekt.

Het heeft even geduurd, maar ook de voetbalwereld kiest dus voor big data. Prestaties van spelers werden al via gespecialiseerde software in kaart gebracht. Tackles, passes en doelpogingen: met één druk op de knop krijgt u een digitaal profiel van elke speler. Met als voorlopige hoogtepunt: de aanstormende wereldbeker in Brazilië.

Echt vreemd is het idee van SciSports tenslotte niet. Een computerspel als FIFA reikt u al lang een pak data aan om de beste voetbalploeg samen te stellen. SciSports doet ongeveer hetzelfde, maar dan in het echt.

Op dinsdag 13/3 organiseert ZDNet en Smart Business een gratis seminarie over Big Data in het teken van onze populaire Business Meets IT-seminariereeks. Meer informatie over het mobile business seminarie vindt u op de website van Business Meets IT.

William Visterin is B2B hoofdredacteur bij Minoc Media Services. Hij staat in voor het vakblad Smart Business en de seminar reeks Business Meets IT, waar hij ook als keynote spreker fungeert. Ook een flink deel van de zakelijke content en research (over oa cloud, datacenter, mobile, security, business software, outsourcing, telecom,…) is van zijn hand. William schrijft én spreekt over IT, telecom, internet en business, en het liefst zelfs over allevier tegelijk.