Op het Mobile World Congress dook een (relatief) nieuw concept op: een smartbook. Oftewel een hersenloze laptop die werkt via uw smartphone.


Hoe heeft technologie een impact op je business?
Ontvang elke week het zakelijk IT-nieuws rechtstreeks in je inbox!Alcatel laat op het Mobile World Congress een voorproefje zien van een product dat later dit jaar zou moeten verschijnen.

Het gaat om het prototype van een smartbook: een hersenloze laptop die volledig aangedreven wordt door een Androidtelefoon. Gelijkaardige concepten herinneren we ons van een paar jaar geleden. Denk maar aan de Lapdock van Motorola (foto) of de eerste-generatie ASUS PadFone.

Alcatel heeft wel een aantal flinke vernieuwingen doorgevoerd in zijn ontwerp. Zo hoef je je telefoon niet langer fysiek te verbinden met de smartbook: het videosignaal gaat via wifi en het toetsenbord en trackpad worden aangestuurd via bluetooth.

In het uiteindelijke afgewerkte model zal je telefoon een aantal functies onafhankelijk kunnen blijven uitvoeren, ook als hij als brein dient voor de smartbook.

Geen NFC maar HotKnot

Je smartbook en smartphone aan elkaar koppelen gebeurt trouwens op een interessante manier: om zo veel mogelijk telefoons te kunnen gaan ondersteunen, werd er geen gebruik gemaakt van de bekende NFC-technologie.

In plaats daarvan koos Alcatel voor HotKnot, een uitvinding van MediaTek, waarmee het voldoende is om je telefoon, met het scherm naar beneden, even op het kleine capacitieve vakje naast het toetsenbord te leggen.

Ook toestellen die NFC niet ondersteunen kunnen dus samenspelen met deze smartbook; het is immers het capacitieve contact tussen het scherm en het vakje dat voor de koppeling zorgt. 

Het huidige prototype heeft zijn design-inspiratie gehaald bij de MacBook Air: de smartbook heeft een superslanke, maar toch stevig aanvoelende aluminiumbehuizing. Verder krijgt hij ook een 11 inch IPS-scherm met een 1080p-resolutie en een batterijduur van “een dag”.

Een touchscreen heeft hij helaas niet; je bedient het toestel met een glazen trackpad. Een beslissing die naar Alcatels eigen zeggen gemaakt werd om de kosten niet op te jagen.

Eindresultaat op IFA?

Het model op MWC is, zoals gezegd, een prototype; er zitten dan ook nog wel wat bugs in. In september op de IFA-beurs zullen we waarschijnlijk een betere demo krijgen. Alcatel heeft een sterke geschiedenis in het uitbrengen van kwaliteitsproducten voor een fijne prijs en dus – hoewel het bedrijf voorlopig nog van plan is om de smartbooks alleen beschikbaar te maken voor gebruik met zijn eigen octacore-smartphones – zijn wij in elk geval benieuwd naar het eindresultaat.