Nieuws

Intelligente stekkerdozen houden uw winkel online

Bedrijven hangen steeds meer af van hun ICT-infrastructuur. Zeker als u enkel online zakendoet, kunt u zich steeds minder downtime veroorloven. Maar de kost om 100% beschikbaarheid te bereiken is bijzonder hoog. Gelukkig bestaat er ook interessante en betaalbare technologie, die helpt om downtime zo veel mogelijk te vermijden. De intelligente stekkerdoos bijvoorbeeld.

Het automatiseren van de bedrijfsprocessen heeft veel bedrijven een enorme productiviteitswinst opgeleverd. Maar hoe meer de bedrijven automatiseren, hoe meer ze afhankelijk worden van hun ICT-infrastructuur.

Vooral bedrijven die resoluut voor online handel kiezen -webwinkels, cloud service providers, enzovoort – krijgen de rekening voor elke downtime meteen gepresenteerd. Zij moeten zo veel mogelijk voorkomen dat hun online handel gesloten is, en als hij toch "onderuit gaat", ervoor zorgen dat hij zo snel mogelijk weer bereikbaar wordt. Want langdurige onbeschikbaarheid van de winkel heeft niet alleen een directe impact op de omzet van de dag, maar zorgt er ook vaak voor dat de klanten voortaan elders gaan online shoppen.

Self-healing

Gelukkig komen er steeds meer middelen beschikbaar waarmee u de ICT-omgeving tegen niet al te hoge kosten in de gaten kunt houden. Van de hardwareleveranciers zelf bijvoorbeeld: zij voorzien al meerdere jaren hun servers van monitoring software die zelfstandig toeziet op de eigen ‘gezondheid’, een diagnose uitvoert en alarm slaat als de gezondheid van het systeem en daarmee de uptime in gevaar dreigt te komen. In sommige gevallen zal de server zelf een corrigerende actie uitvoeren (‘self-healing’). Dat kan een eenvoudige actie zijn, zoals het aanpassen van de snelheid van de ventilatoren of het uitvoeren van een reset van de software.

Ook de zogeheten Baseboard Management Controller worden bij de meeste serverleveranciers ingebouwd in hun toestellen. Deze ingebouwde ‘minicomputers’ kunnen door de systeembeheerder worden geraadpleegd via een Intelligent Platform Management Interface (IPMI). Zo kan de eigen IT-afdeling of een externe beheerpartij van op afstand tijdig ingrijpen als een server dreigt te crashen doordat bijvoorbeeld de temperatuur te ver oploopt of een servercomponent hapert. Deze IPMI-oplossingen komen helaas wel meestal met een flink hoger prijskaartje.

Intelligente stekkerdozen

Maar er zijn nog meer manieren om je servers van op afstand nauwgezet in de gaten te (laten) houden. Met KVM-over-IP-switches kunt u het beheer van grote aantallen servers centraliseren, wat het oplossen van problemen met servers nog verder versnelt en downtime terugdringt. Maar ook de ‘stekkerdozen’ die de servers van stroom voorzien, kunnen waardevolle informatie leveren over de staat waarin de servers verkeren en servers aan of uit schakelen.

Momenteel worden analoge ‘Power Distribution Units’ steeds vaker gedumpt ten voordele van intelligente PDU’s. Deze ‘slimme stekkerdozen’ kunnen worden gekoppeld aan sensoren die bijvoorbeeld de temperatuur en de luchtvochtigheid in het serverrack meten. Leveranciers zoals ATEN bieden daarbij monitoringsoftware om deze gegevens uit te kunnen lezen. Op die manier kan men direct ingrijpen als bijvoorbeeld de temperatuur te ver oploopt. Bij een lage temperatuur kan men ervoor kiezen om minder te koelen, wat direct een kostenbesparing oplevert.

Gaandeweg komen er dus steeds meer mogelijkheden voor de IT-afdeling of de externe beheerpartij om de gezondheid van de servers in de gaten te houden. Die mogelijkheden vergen natuurlijk wel een extra investering; intelligente stekkerdozen en KVM-over-IP-switches zijn nu eenmaal duurder dan hun ‘domme’ analoge alternatieven.

Maar niet investeren is geen optie. Een webwinkel die onbereikbaar is door een oververhitte server of een kabel die los ligt, loopt immers een hoop inkomsten mis. Bescheiden en slim investeren is dan vaak de beste oplossing.

Marc Salimans is Sales Director bij ATEN Infotech

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business