Zonder dat het opviel hebben heel wat bedrijven hun databases naar de cloud gemigreerd. Omdat de voordelen nu eenmaal zo groot zijn.


Hoe heeft technologie een impact op je business?
Ontvang elke week het zakelijk IT-nieuws rechtstreeks in je inbox!De belangrijkste drivers om gegevens in een private, publieke of hybride cloud op te slaan zijn de efficiëntie en de mogelijkheden van de cloud. Databases in de cloud bieden elastische schaalbaarheid, universele netwerktoegang, integratie met mobiele platforms, een pay-per-use gebruiksmodel, opex in plaats van capex, en de mogelijkheid om met big data te werken.

Het mag dan ook niet verbazen dat heel wat bedrijven naar een database in de cloud zijn overgestapt. Die ontwikkeling is misschien aan de aandacht ontsnapt, want het lijkt zo’n voor de hand liggende stap om te nemen. De cloud is gewoon te goedkoop, te snel en te overtuigend. Die massale migratie zal zich ook dit jaar blijven doorzetten.

Twee recente ontwikkelingen versnellen deze groei:

  • Heel wat start-ups in databasetechnologie bieden een single-purpose database aan, die een of twee zaken heel goed zijn, zoals transacties verwerken of analytics. Die start-ups hebben vaak een cloudaanbod, zodat het goedkoop en eenvoudig is om hun database uit te proberen.
  • De meeste bedrijven evolueren naar het gebruik van complexe databasetools. De cloudoptie laat hen toe om die tools eenvoudiger te testen en de investeringskosten en implementatieinspanningen te vermijden.

Het gebruik van single-purpose databases zal vooral in kleine, tactische IT-projecten aantrekken. Die kiezen dan voor de cloud omdat ze de technologie echt nodig hebben, maar slechts over een beperkt budget beschikken. Beveiligings- en complianceproblemen van een database in de cloud kunnen in deze context gemakkelijker aangepakt worden, omdat de footprint bij een single-purpose database scherper afgelijnd is dan bij een algemene database.

In samenwerking met InfoWorld.com.

Op dinsdag 13/3 organiseert ZDNet en Smart Business een gratis seminarie over Big Data in het teken van onze populaire Business Meets IT-seminariereeks. Meer informatie over het mobile business seminarie vindt u op de website van Business Meets IT.