Apple heeft al genoeg saffierschermen gekocht om de volgende drie jaar verder te kunnen. Dat zegt Mark Shuttleworth, de oprichter van Canonical.


Hoe heeft technologie een impact op je business?
Ontvang elke week het zakelijk IT-nieuws rechtstreeks in je inbox!Volgens Canonical-oprichter Mark Shuttleworth heeft Apple voor drie jaar saffierschermen gekocht bij dezelfde leverancier die dit soort schermen moest gaan leveren voor de Ubuntu Edge-telefoon.

Die smartphone werd in juli 2013 aangekondigd, maar haalde nooit de markt omdat Canonical niet de nodige 32 miljoen dollar wist te verzamelen via crowdfunding.

"Desktopklasse"-CPU in een gsm
Shuttleworth deed zijn uitspraak in een Hangout op Google+. “Apple heeft net drie jaar aanvoer gekocht van saffierschermen bij hetzelfde bedrijf dat wij hadden aangesproken om schermen te maken voor de Edge”, zo zegt hij rond 30:45 in de video.  De website Gigaom was de eerste die de opmerking rapporteerde.

Shuttleworth ging nog verder. “Het is interessant om te zien hoeveel dingen waarvan wij zeiden dat ze nodig zouden worden in de toekomst, nu plots opduiken in de plannen van andere mensen… Apple is ook begonnen met het omschrijven van zijn laatste generatie mobiele CPU’s als ‘desktopklasse’. Wij hadden ook gezegd dat we een desktopklasse CPU nodig hadden in de Edge. En we zien nu ook plannen van bedrijven als Samsung en anderen die dezelfde hoeveelheid RAM hebben als wat wij wilden gebruiken voor de Edge.”

De Edge die gepland stond, had inderdaad 4 GB RAM, 128 GB opslagruimte, een dualbootoptie voor Ubuntu of Android en een 4,5 inch groot scherm van saffierglas.

Ook al in iPhone 5S
Apple gebruikt nu al saffierglas om de cameralens te beschermen in de iPhone 5S en voor de vingerafdruksensor in diezelfde telefoon. Volgens waarnemers is de kans dan ook groot dat voor de volgende generatie iPhones ook het grote scherm van dit materiaal gemaakt zal worden.

In november vorig jaar sloot het bedrijf een overeenkomst met GT Advanced Technology, een fabrikant van saffier. Diens hypermoderne fabriek in Mesa, Arizona zou de nieuwe (en grotere) schermen gaan maken voor de toekomstige iPhone.