De mobiele berichtenapp Whatsapp laat zich overtuigen door een combinatie van cash en aandelen; een deal die in totaal ongeveer 16 miljard dollar waard is. Voor Facebook is het, net als bij Instagram, weer de gebruikersbasis die het eigenlijke doel is van de overname.

Advertentie

Facebook besloot blijkbaar om zichzelf een prijzig verjaardagscadeautje te geven: gisteren werd bekend dat de socialemediareus WhatsApp aangeschaft heeft voor 16 miljard dollar, in cash en aandelen. Een astronomisch bedrag voor een simpele instant-messagingapp; de 55 werknemers van de start-up in Silicon Valley zullen er wel bij varen.

WhatsApp bevestigde woensdag in een blogpost dat er niets zal veranderen voor zijn gebruikers. Ook Facebook kondigde aan dat ze het bedrijf als een aparte tak zullen behouden, wat doet denken dat, afgezien van het feit dat de app uiteindelijk Facebookintegratie zou kunnen krijgen, deze aankoop niets anders was dan territoriumuitbreiding voor Facebooks gebruikersbasis.

Naar schatting gebruiken elke maand zo’n 450 miljoen mensen WhatsApp, waarvan er elke dag 70% actief zijn. Dat zijn enorme cijfers voor een start-up in het veld van mobiele communicatie, die overigens bijna overeenkomen met Facebooks eigen actieve gebruikersratio.

WhatsApps gebruikersgemeenschap is veel groter dan die van Twitter, als we afgaan op hun eigen vrijgegeven cijfers van vorig jaar.

Nog niet zo lang geleden kocht Facebook Instagram over voor één miljard in cash en aandelen. Hoewel het eigenlijke bedrag dus veel kleiner was, blijft Instagram toch relatief onafhankelijk van de sociale gigant, maar kreeg het er bijna in één klap wel 32 miljoen extra gebruikers bij. Ondertussen zijn dat er al heel wat meer geworden.

Facebook bevestigde de deal in een nota die woensdag vrijgegeven werd. Ook uit het dossier dat ze indienden bij de U.S. Securities and Exchange Commission kunnen we heel wat informatie halen.

De overname zal doorgaan voor het totaalbedrag van 16 miljard dollar, een combinatie van 4 miljard in cash en 12 miljard in Facebook-aandelen. Daarenboven komt er nog eens 3 miljard in restricted stock bij voor WhatsApps oprichters en personeel – dit zijn aandelen die zij voor vier jaar na het sluiten van de deal niet mogen verkopen.

WhatsApp-oprichter Jan Koum, die ook een plaats krijgt in Facebooks raad van bestuur, liet al optekenen dat hij “enthousiast en vereerd” was om de samenwerking aan te gaan met Facebook; Mark Zuckerberg, de stichter en chief executive van Facebook, was het daar volmondig mee eens.

In een post op zijn eigen Facebookwall liet hij zich nog ontvallen dat hij de verschillende functies die WhatsApp en zijn eigen Messenger hebben voor gebruikers wil respecteren en verder uitbouwen: Facebook Messenger voor het communiceren met je Facebookvrienden, en WhatsApp om te chatten met iedereen en in kleine groepjes.

De deal gaat waarschijnlijk officieel later dit jaar van start, met een voorlopige richtdatum in midden-augustus. Daarvoor moet hij nog door de nodige goedkeuringskanalen passeren.

Advertentie