Om ervoor te zorgen dat Windows 8.1 werkt op allerlei verschillende apparaten, heeft Microsoft meerdere manieren ingebouwd om bepaalde taken uit te voeren. Helaas zijn de meeste aan het zicht onttrokken.


Het is geen geheim dat ik graag met Windows 8.1 werk. Vooral op de Transformer Book T100 vind ik het fijn, want daarmee kun je met de veel verschillende manieren waarop je met het besturingssysteem kunt communiceren pas echt je voordeel doen.

Ik kan kiezen voor toetsenbord met muis of trackpad, het aanraakscherm of een combinatie van dat alles. Daarmee krijg ik alles gedaan wat ik gedaan wil hebben.


Verborgen functionaliteiten
Gezien de moeite die gedaan is om standaard taken op meerdere manieren uit te voeren, vraag ik me af waarom nieuwe gebruikers regelmatig stellen dat Windows 8.1 lastig is? Na dit besproken te hebben met vele Windowsgebruikers, ben ik tot de conclusie gekomen dat het komt doordat veel van de functionaliteiten van het besturingssysteem verborgen zijn.

Daarbij heb ik het specifiek over de menu"s en en functies die je oproept door met je muis in de hoek van het scherm te gaan staan. Of de rand van je tablet aan te raken. Dit geldt voor zowel het vaste Windowsmenu als de speciale contextmenu"s die afhankelijk zijn van de app die je draait.

Deze besturing is heel handig om door de apps en het besturingssysteem te navigeren. Roep het juiste menu op, klik op de gewenste functie en je bent precies waar je moet zijn.

Moeilijk
Helaas ervaren nieuwe gebruikers dit niet zo. Daar praat ik veel over met ze en vaak hoor ik dat Windows 8.1 ingewikkeld is. Dat is omdat ze alle verborgen menu"s niet zien en ze weten niet van het bestaan. Of erger, ze vergeten dat ze er zijn. Uit het oog, uit het hart.

Iets leren en daarna vergeten geeft gebruikers het gevoel dat ze stom zijn. Dat heb ik te vaak gehoord om te negeren. En dat is wel het laatste wat een bedrijf over zijn product wil horen.

Geadopteerd
Ervaren Windows 8-gebruikers kennen dit probleem niet. Wij hebben geleerd, vaak door trial en error, hoe we de dingen voor elkaar krijgen. Dus eigenlijk doen wij er niet toe, omdat we bij de groep horen die het nieuwe Windows al geadopteerd heeft. Microsoft hoeft dus geen moeite meer te doen om ons te overtuigen.

Nee, de grote groep van potentiële klanten waar Microsoft zich wel op moet richten om Windows 8 echt van de grond te krijgen, zit vol mensen die niet goed overweg kunnen met het besturingssysteem.

En dit omdat het grootste deel van de knoppen niet constant zichtbaar is. Ze verschijnen alleen wanneer je ze oproept. Dit geeft nieuwe gebruikers geen comfortabel gevoel.

Denk er maar eens over na: de toetsen zijn niet zichtbaar totdat je iets doet om ze tevoorschijn te halen. Daar hebben ze moeite mee omdat ze niet weten dat dit kan, dus ze tevoorschijn halen lukt dan ook niet.

Zelfs zoiets eenvoudigs als het vinden van een bepaalde app kan erg frustrerend zijn in Windows 8.1. Er zijn meerdere manieren om het startscherm te bereiken, maar niet alle apps zijn daar te vinden.

Windows-knop
Zelfs de Windowsknop zit niet op alle apparaten op dezelfde plaats. Soms is het een fysieke knop, andere keren een vlak op je aanraakscherm. Af en toe is het niet eens een Windowsknop, maar een dun knopje aan de zijkant van je tablet. Dit vind ik echt heel vervelend aan mijn Transformer Book T100.

Je kunt natuurlijk door het startscherm swipen om de lijst met alle apps te krijgen, maar dat is weer zo"n trucje dat heel veel mensen niet kennen. Een andere manier is om gewoon de naam te typen van de app die je zoekt. Uiteraard is dat ook een verborgen functie.

Wanneer je gebruikmaakt van een tablet is zelfs het toetsenbord niet zichtbaar tot je deze oproept via een verborgen functie. Als je hier een rode draad ontwaart dan heb je goed opgelet, want die is er zeker.

Android en iPad
De iPad kent dit probleem niet. Er zit slechts één knop op de iPad, maar die is er altijd. Eén klik brengt de gebruiker naar een lijst met apps. Dat vergeet je niet, want die knop is er altijd.

Bij Android zijn deze knoppen nog beter zichtbaar. Dat is fijn voor oude en nieuwe gebruikers. De startknop zit er altijd, aan de voorkant in het midden. De Terug- en Menu-knop zijn er ook.

Het is vast geen toevalligheid dat deze knoppen er altijd zijn. Ze houden de dingen eenvoudig en makkelijk voor een nieuwe gebruiker. Klik op de knop en er gebeurt wat je verwacht.

Geheugensteun
Dat mis je in Windows 8 en het is de reden waarom zo veel mensen het ingewikkeld vinden. Nieuwe gebruikers moeten onthouden waar ze de verborgen menu"s kunnen vinden. En hoe ze deze moeten oproepen. Er is ook geen zichtbaar geheugensteuntje om dit alles te onthouden. Hierdoor haken mensen af.

Het zijn niet alleen de nieuwelingen die afhaken van Windows 8.1. Ook zelf ken ik nog steeds momenten dat ik aan het werk ben en opeens twijfel als ik een bepaalde actie wil uitvoeren, omdat ik niet weet of ik links of rechts moet zijn, of boven of onder.

Het is slechts een kortstondig moment, maar voldoende om te beseffen dat de interface me op geen enkele manier helpt. Alleen maar omdat al die functies verborgen zijn, zich verschuilend op de achtergrond.

Blanke toetsen
Ik vergelijk die verborgen functies altijd met een blank toetsenbord, zonder tekens op de knoppen. Dat werkt prima als typiste zolang je lekker bezig bent, maar zodra de twijfel toeslaat heb ik een ijkpunt nodig om mezelf te oriënteren. Dat is lastig als de toetsen leeg zijn.

Ik kan niemand bedenken die stelt dat hij zich een idioot voelt na het gebruiken van een mobiel besturingssysteem, maar sinds de komst van Windows 8.1 hoor ik het toch regelmatig. Wanneer ik doorvraag bevestigen ze dat het komt doordat ze geen visuele hints krijgen over de richting waarin ze moeten zoeken.

"Windows 8.1 is een ramp
Expert Paul Thurrott verklaarde Windows 8.1 onlangs tot een ramp. Ik ben het niet eens met alles wat Thurrott beweert, maar ik geloof sterk dat de verborgen knoppen een grote rol spelen. Daardoor mis je af en toe het gevoel dat het intuïtief gaat. Het is lastig verknocht te raken aan een systeem dat je niet aan de hand neemt.

Niet alle Windowsgebruikers hebben hier problemen mee. Velen, waaronder ik, werken er graag mee. Maar ik hoor te veel klachten om ze volledig te negeren. Het is mij duidelijk dat veel nieuwe gebruikers problemen kennen bij het gebruik van Windows 8.1. Dat is een slechte zaak voor Microsoft.

Windows opnieuw uitvinden
“Vertel ons dan hoe Microsoft dit kan oplossen, wijsneus”, denken sommigen van jullie nu waarschijnlijk. Dat is een redelijke vraag, maar ik heb het antwoord niet. Dit is de situatie waarin Microsoft zich nu bevindt. En ik durf niet te zeggen of er een manier is om dit op te lossen zonder Windows opnieuw uit te vinden.