Nieuws

Fiscaliteit rond mobiele werken hinkt achterop

De technologie is er om het mobiele werken te stimuleren en de werknemer verwacht ook dat het mag en kan. Enkel de fiscaliteit rond het mobiele werken hinkt achterop.

We willen vandaag werken waar en wanneer we willen en dit bovendien vanop om het even welk toestel: een laptop, tablet of smartphone. De technologie is er om het mobiele werken te stimuleren en de werknemer verwacht ook dat het mag en kan. Enkel de fiscaliteit rond het mobiele werken hinkt achterop.

De laptop, smartphone en tegenwoordig ook een tablet is vaak eigendom van het bedrijf, maar steeds vaker brengen werknemers hun eigen toestellen mee die ze zowel voor professionele als privédoeleinden gebruiken. In de huidige economische realiteit is de privé en werksfeer steeds meer verweven. We stellen dan ook vast dat het huidige fiscale regime waarbij de werkgever een mobiel toestel en of internettoegang ter beschikking stelt van de werknemer  niet alleen niet meer van deze tijd is maar ook nodeloos onduidelijk en complex is.

De complexiteit is niet alleen demotiverend voor de werkgever en de werknemer. Het zorgt voor een administratief kluwen waar de gemiddelde HR-manager een flinke kluif aan heeft. Daarenboven stemt het feitelijke gebruik van de diverse toestellen, die elk apart worden gezien, niet overeen met het werkelijke gebruik. Het is nogal evident dat je wanneer je je mail raadpleegt je dat op één toestel per keer doet en niet op drie toestellen gelijktijdig.

We durven zelfs stellen dat het huidige fiscale regime een remmend effect heeft op het innovatieve gebruik van mobiele toestellen en de introductie van nieuwe diensten in de weg staan. Dit is onaanvaardbaar in een periode waar economische heropleving van het allergrootste belang is.

Onnodige administratie

Het huidige systeem zorgt niet alleen voor een administratieve last bij bedrijven, bij operatoren en voor de werknemer. Ofwel besluit de werkgever om het privégebruik met werkmiddelen van het bedrijf te verbieden. Of het privégebruik wordt toegestaan en dan heeft de werkgever een systeem van gesplitste factuur, waarbij de werkgever en werknemer allebei een factuur krijgen van de mobiele operator. Dit systeem zorgt voor een extra papierhandel voor de operator, werkgever en werknemer. Als derde oplossing wordt privégebruik toegestaan, is er geen systeem van gesplitste factuur maar betaalt de werknemer een forfaitair voordeel alle aard van 12,50 EUR per maand voor het privégebruik.

BYOD

Vandaag de dag is het echter meer en meer ingeburgerd dat werknemers hun eigen werkinstrumenten meebrengen. Fiscaal staan we hier nog voor een groot vraagteken. De werkgever kan de werknemer vergoeden voor het gebruik van eigen materiaal. Het is te verantwoorden dat de werkgever een deel van de kosten terugbetaalt, gezien het draait om de verschuiving van professionele kosten. Momenteel wordt dit geregeld geval per geval. Dit is niet alleen tijdrovend en bijzonder inefficiënt het kan ook tot de nodige discussies leiden bij controles.

 

PC= tablet

De overheid voorzag in een gelijkschakeling van het voordeel alle aard van een PC (180 EUR) met een tablet. Het voordeel alle aard op PC’s dat 10 jaar geleden werd vastgelegd was goed op dat moment, maar is ondertussen compleet achterhaald. De prijzen van tablets variëren sterk maar zakken ook snel. Dit zorgt ervoor dat na 3 jaar het voordeel alle aard hoger ligt dan de aankoopprijs van het toestel.

Als we snel het rekensommetje maken: 3 X 180 EUR (voordeel alle aard)= 540 EUR. Terwijl de aankoop van een tablet schommelt tussen de 200 en 750 EUR. Daarbovenop nog de 5 EUR per maand voor het privégebruik van het internetabonnement als er een 3G-kaart in zit. Een tablet van het werk, een beetje een vergiftigd geschenk?

Laptop + smartphone + tablet = voordeel alle aard

Elk mobiel toestel wordt afzonderlijk beschouwd binnen de fiscaliteit. Dit stemt niet overeen met het reële gebruik, want je kan toch maar één toestel per keer privé gebruiken en niet alle toestellen gelijktijdig? Momenteel voorziet de wet erin dat voor elk toestel het privévoordeel apart wordt gezien en wordt opgeteld. Nog een rekensommetje: 12,50 EUR voor het gebruik van de smartphone, 15 EUR voor het gebruik van de laptop, 15 EUR voor de tablet, 5 EUR voor breedband thuis en 5 EUR voor gebruik van mobiele data voor de tablet. Dit levert een bedrag van 52,50 EUR per maand op. Jaarlijks betaalt de werknemer dus 630 EUR aan voordeel alle aard. Dit is niet alleen onrealistisch, werkgevers beslissen om nieuwe technologie niet uit te rollen om de werkgever te beschermen tegen te zware belasting.

Daarom pleit BELTUG  onder andere voor een eenvoudige en forfaitaire vergoeding die zowel de bedrijven, de overheid en de werknemer ten goede komt.

 

 

 

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business