Banken krijgen meer en meer gegevens te verwerken. Meer investeringen in big data zijn daarom onafwendbaar.

Terwijl de retailbanken in 2013 wereldwijd 6,9 miljard dollar uitgaven aan management information systems, zal dat bedrag tegen eind 2018 maar liefst 9,3 miljard dollar bedragen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van het analistenbureau Ovum.

De grootste uitdagingen van banken zijn op dit moment het genereren van inkomsten en risico- en compliancemanagement. Om die uitdagingen aan te pakken denken de banken meer te investeren. Terwijl tussen 2011 en 2013 de investeringen in de banksector met meer dan 4 procent groeiden, zal de groei tussen 2014 en 2018 versnellen, naar verwachting tussen 5,3 en 6,4 procent.

Big data

Banken registreren momenteel meer gegevens dan ze gewoon zijn, niet alleen voor risicomanagement en marketinginformatie, maar ook voor de optimalisatie van hun infrastructuur. Big data kan essentiële inzichten in die domeinen opleveren. Het is dan wel essentieel dat banken hun gegevens begrijpen, want weten of het om gestructureerde of ongestructureerde gegevens gaat zal de architecturale en analytische aanpak bepalen.

Een bigdataproject gaat echter niet alleen over technologie, waarschuwt senior analist Jaroslaw Knapik: “Gegevens zijn enkel te vertrouwen als er mensen zijn die rechtstreeks verantwoordelijkheid dragen over de nauwkeurigheid en als er een formele levenscyclus gedefinieerd is. De ideale oplossing vereist een combinatie van mensen, processen en technologie.”

Op dinsdag 13/3 organiseert ZDNet en Smart Business een gratis seminarie over Big Data in het teken van onze populaire Business Meets IT-seminariereeks. Meer informatie over het mobile business seminarie vindt u op de website van Business Meets IT.