Nieuws

96% van de smartphones draait op iOS of Android

Het marktaandeel van Apple en Google op de smartphone-markt is verpletterend. Blackberry lijkt op sterven na dood en Windows Phone danst op zijn graf.

Uit cijfers van het marktonderzoeksbureau IDC (over het vierde kwartaal) blijkt nog maar eens de hegemonie van iOS en, vooral, Android op de smartphonemarkt.

Op dit moment draait meer dan 78 procent van alle slimme telefoons het besturingssysteem van Google. Opmerkelijk: de groei tegenover hetzelfde kwartaal vorig jaar tikt op liefst meer dan 40 procent af. Ook iOS van Apple ging er op vooruit en heeft nu 17,6 procent marktaandeel, maar de groei was hier een stuk bescheidener: net geen 7 procent. iOS en Android samen zijn nu dus goed voor bijna 96 procent marktaandeel.

[related_article id=”161563″]

Gigantisch aanbod aan toestellen
De reden hiervoor is dat Android een gigantisch aanbod aan toestellen heeft, zegt IDC, en dat in alle prijsklassen. Het aanbod aan iPhones daarentegen is heel wat kleiner. “Ondanks deze verschillen kregen beide platformen een warm applaus voor hun gebruikservaring en aanbod van mobiele apps”, zo klinkt het.

Windows Phone profiteert
Buiten Android en iOS lijkt vooral Windows Phone te profiteren van de bijna-dood van Blackberry. Windows Phone is zelfs de grootste groeier van allemaal, met 46,7 procent. Het OS van Microsoft draait nu wereldwijd op 3 procent van alle verkochte smartphones. Over het hele jaar 2013 verdubbelde het marktaandeel van Windows Phone bijna. Of de overname van Nokia door Microsoft het aantal verkochte toestellen omhoog zal jagen en hoe dan wel, blijft echter koffiedik kijken, zegt IDC.

Beschamend BlackBerry
De grootste verliezer blijft Blackberry, dat bijna van de kaart is geveegd. Het Canadese bedrijf zag een achteruitgang van liefst 77 procent en heeft nu nog een armzalige 0,6 procent marktaandeel. Om het helemaal beschamend te maken: zelfs de oude Blackberry 7-toestellen blijven het nog iets beter doen dan de nieuwe Blackberry 10-reeks. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business