Nieuws

Een private cloud is meer dan virtualisatie

Als u virtualisatie gebruikt, betekent dat nog niet dat u een private cloud hebt. Er komen immers nog enkele belangrijke aspecten bij kijken.

Lee Frazier, senior manager virtualized infrastructure bij Insight Technology Solutions, spreekt vaak met IT’ers die geloven dat ze een private cloud draaien, eenvoudigweg omdat ze hun servers gevirtualiseerd hebben. Servervirtualisatie is echter niet voldoende. De volgende aspecten van datacentermodernisatie zijn minstens zo belangrijk, meent Frazier:

1. Een gestandaardiseerd platform

Een bedrijf dat uiteenlopende netwerk-, storage en virtualisatiesystemen gebruikt, mist heel wat van de kracht van de cloud. In plaats van een gemengde infrastructuur standaardiseren ze beter op één platform. Hoe complexer uw infrastructuur, hoe moeilijker u er een private cloud op kunt bouwen.

2. Geconsolideerde resources

Na de standaardisatie is ook de consolidatie van de omgeving belangrijk. Vervang meerdere servers of storagesystemen door één systeem als ze niet efficiënt genoeg gebruikt worden. Hoe minder systemen u moet beheren, hoe beter.

3. Een selfserviceportal

Een van de voordelen van de cloud is flexibiliteit. Dat bereikt u pas ten volle als de gebruikers zelf servers kunnen aanvragen, die dan automatisch opgestart worden zonder tussenkomst van de IT-afdeling.

4. Orchestration

En tot slot misschien het belangrijkste: een private cloud moet orchestration aanbieden, zodat gebruikers snel virtuele servers kunnen aanvragen in een selfserviceportal uit een catalogus met standaardaanbiedingen. Met orchestration wordt ook de ‘consumptie’ van de virtuele machines gemeten (om de kosten eventueel door te rekenen aan elke afdeling) en de capaciteit gepland.

In samenwerking met InfoWorld.com.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business