Nieuws

Sotsji is paradijs voor hackers (update)

Bezoekers aan de Olympische Winterspelen krijgen de raad mee om vooral geen verwachtingen te hebben qua van privacy, zelfs niet in hotelkamers.

De Olympische Winterspelen in Sotsji zijn een week ver. Maar een Olympisch diploma voor privacy en security lijken ze niet te gaan opstrijken.

Geen verwachtingen qua privacy

Zo roept het ministerie van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten bezoekers op om ‘vooral geen verwachtingen te hebben op het gebied van privacy, zelfs niet in hotelkamers’. "Rusland behoort tot de landen met de grootste hackerspopulatie ter wereld, dus diegenen die de Spelen bezoeken moeten extra veiligheidsmaatregelen nemen", aldus Jason Hart, vicepresident van databeveiliger SafeNet en al naar eigen zeggen al vijftien jaar een ethische hacker.

Zelf biedt hij een aantal tips om het risico op een hack te verkleinen. "Schakel WiFi en Bluetooth uit. Maak een nieuw webmailadres aan voor uw verblijf in Rusland en gebruik deze alleen daar. Zorg ervoor dat u in ieder geval geen belangrijke e-mails stuurt vanuit Sotsji", klinkt het. "Creëer een nieuwe webidentiteit voor tijdens de Spelen en link deze niet aan uw bestaande identiteit."

Ook pleit hij voor een (beperkt) gebruik van cybercafés. "Bekijk online content in een internetcafé en niet op een apparaat van uzelf. Log daar echter niet in voor toegang tot gevoelige informatie zoals uw gebruikelijke e-mailaccount en bankrekening", klinkt het. Het devies is: het is geen kwestie van ‘of’ je wordt gehackt, maar ‘wanneer’. 

"Overdreven"

Over de toestand inzake cybersecurity in Sotsji is veel te doen. Al wil Paul Proctor, VP Distinguished Analyst bij Gartner, een en ander nuanceren. "Er wordt algemeen verondersteld dat je gewoon door je smartphone of pc op te zetten er meteen gehackt zou worden. Maar oordelen dat het is geen kwestie van ‘of’ je wordt gehackt, maar ‘wanneer’: dat is een overdreven en misleidende concusie", vindt hij.  

Ten tweede is, volgens Proctor, alles wat er vanuit Rusland wordt beschreven verhaal evenzeer van tel bij u in de buurt. "Als je echt denkt dat Sotchi een cyber-war-zone is, probeer dan eens gerust bij je lokale Starbucks", besluit hij. 

Promotie

Overdreven of niet. Intussen springen steeds meer securityspecialisten op de kar. Zo lanceerde Symantec, aldus hun persbericht, voor "fans van de Olympische Spelen" een jaar lang gratis zijn pakket Norton Mobile Security

Naast het gebruik van goede beveiligingssoftware, moedigt Symantec Olympische fans evenwel ook aan om alert te blijven tijdens de Spelen om zo hun apparaten en de persoonlijke gegevens die hierop staan, goed te beschermen. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business