Nieuws

Vier tips om strategisch te communiceren als CIO

Als CIO weet u al hoe u strategisch moet denken, maar hoe communiceert u strategisch? Als u meer dan een adviseur wilt zijn voor het management, is dat een belangrijke vaardigheid.

Een CIO die bij het management aan tafel aanschuift, moet meer kunnen dan enkel wat technische oplossingen presenteren. Hij moet de missie, visie en waarden van het bedrijf kennen en de strategische noodzaak ervan inzien. Het is echter niet alleen de manier van denken die van functioneel naar strategisch verschuift, ook de manier van communiceren. Die transformatie pakt u met de volgende tips aan:

1. Weet wat de business echt wil

Denk altijd vanuit het standpunt van de business in plaats van te vertrekken vanuit een technische focus. Anders komt u op een punt dat uw businesscollega’s niet begrijpen waarmee u bezig bent en wat u eigenlijk voor hen doet. Beschrijf uw project bijvoorbeeld niet als een ERP-project, maar gebruik termen die de business begrijpt: dit zijn de bedrijfsdoelstellingen, dat zijn de procesverbeteringen, enzovoort. Vraag aan de andere kant ook aan de business om hun probleem en doelstelling duidelijk voor te stellen. Laat hen niet zeggen ‘We moeten iets met Facebook doen’, maar vraag wat ze echt proberen te bereiken.

2. Ken uw sector — en andere sectoren

Strategie betekent ook dat u moet anticiperen in welke richting de markt evolueert en welke technologische elementen die veranderingen aandrijven. U moet dus een diepgaand inzicht hebben in uw sector en op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen. Beperk uw blik echter niet te veel: misschien is uw sector op dit moment wel zo aan het transformeren dat inzichten uit andere sectoren belangrijk worden. Denk bijvoorbeeld aan de gezondheidszorg waarin de patiënt nu meer en meer centraal komt te staan. Inzichten uit de retail en financiële sector komen hier dan van pas.

3. Bespreek de strategie met de business

Eens u een strategisch inzicht hebt, moet u met de juiste mensen in de business hierover kunnen spreken. Netwerk dus met mensen die u begrijpen en die u begrijpt. Begin daar op tijd mee, zodat u al voldoende vertrouwen hebt opgebouwd eens u met een groter project aankomt.

4. Bespreek de strategie met uw IT-personeel

Om echt strategische waarde te kunnen leveren aan uw organisatie, moet het hele IT-departement in dezelfde richting kijken. Betrek uw IT-managers bij het plannen, zodat ze een stap terug nemen om strategischer te denken. En werk aan uw leiderschap, zodat uw personeel u vertrouwt en uw strategische initiatieven volop steunt.

In samenwerking met Computerworld.com.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business