Nieuws

‘Deze smartphone vernietigt zichzelf in vijf seconden’

IBM moet in opdracht van het Amerikaanse leger zelfvernietigende elektronica gaan ontwikkelen.

Dacht je dat hardware die zichzelf opblaast alleen voorkomt in Mission Impossible of andere spionage- en sciencefictionfilms? Dan heb je het mis.

IBM werkt voor het Amerikaanse leger aan elektronische toestellen die zichzelf op commando kunnen vernietigen. Zo moet daadwerkelijk voorkomen worden dat gevoelige informatie in handen komt van de vijand. Darpa, de futuristische onderzoekstak van het Amerikaanse ministerie van Defensie, betaalt aan IBM 3,4 miljoen dollar om dergelijke technologie te verwezenlijken.

[related_article id=”161920″]

Kans op kwijtraken is groot
De opdracht aan IBM maakt deel uit van een project genaamd VAPR: vanishing programmable resources. “Verfijnde elektronische apparaten kunnen tegenwoordig goedkoop gemaakt worden, en ze raken alomtegenwoordig op het slagveld”, schrijft Darpa op zijn website.

“Maar het is vrijwel onmogelijk om elk toestel te volgen of terug te vinden, wat leidt tot een onbedoelde ophoping in de omgeving en mogelijk ongeoorloofd gebruik of misbruik van intellectueel eigendom en technologie.”

Ingebouwde ontstekers
IBM noch Darpa wil ingaan op vragen over de specifieke opdracht. Wel schrijft Darpa online dat het op zoek is naar sensoren, radio’s en telefoons die net zo goed werken als commerciële exemplaren, maar van op afstand kunnen worden getriggerd om zichzelf te ontbinden.

IBM moet dan ook vooral gaan studeren op materialen, onderdelen en de mogelijkheid voor fabricage. Het computerbedrijf, zo zegt Darpa, zal onder meer werken aan een “strak gespannen glassubstraat” dat op commando verbrijzelt. In een of meerdere onderdelen van het apparaat schuilt een ontsteker die de vernietiging in gang zet. Deze ontsteker wordt dan bestuurd via een radiosignaal.

“Een zelfvernietigingsmogelijkheid is zeer belangrijk voor data en apparaten die de veiligheid van de VS in gevaar kunnen brengen”, zegt analist Dan Olds van de Gabriel Consulting Group. “Als de vijand het juiste apparaat in handen krijgt, kan hij niet alleen de data overnemen. Hij kan er ook beveiliging mee omzeilen en zo binnendringen in netwerken waarvan men denkt dat ze veilig zijn, om uiteindelijk nog meer data te stelen.”

 (Beeld: iQoncept)

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business