Microsoft onthulde dinsdag eindelijk zijn nieuwe topman. Maar er was eigenlijk groter nieuws dan de aanstelling van Satya Nadella als opvolger van Steve Ballmer. Tegelijk werd bekendgemaakt dat Bill Gates aftreedt als voorzitter en een nieuwe rol op zich neemt als technologisch adviseur. Dit betekent dat Gates weer meer betrokken raakt bij het bedrijf dat […]


Hoe heeft technologie een impact op je business?
Ontvang elke week het zakelijk IT-nieuws rechtstreeks in je inbox!Microsoft onthulde dinsdag eindelijk zijn nieuwe topman. Maar er was eigenlijk groter nieuws dan de aanstelling van Satya Nadella als opvolger van Steve Ballmer.

Tegelijk werd bekendgemaakt dat Bill Gates aftreedt als voorzitter en een nieuwe rol op zich neemt als technologisch adviseur. Dit betekent dat Gates weer meer betrokken raakt bij het bedrijf dat hij mee oprichtte in 1975.

Verrassing
Satya Nadella stond al van meet af aan op het lijstje van kandidaten voor de positie van algemeen directeur bij Microsoft. Een heel grote verrassing was zijn aanstelling dus niet. De aankondiging over Gates was dat wel.

De man heeft zich al sinds 2000 geleidelijk, steeds verder gedistantieerd van Microsoft. Dat jaar droeg hij de fakkel over aan Steve Ballmer. Bill werd toen voorzitter en chief software architect, een functie die hij in 2006 weer overdroeg. Dit leidde uiteindelijk tot zijn afscheid in 2008. Gates besloot zich fulltime te storten op zijn liefdadigheidsactiviteiten. Hij bleef alleen nog aan in het bestuur in Redmond.

Maar tijdens zijn afwezigheid ging het eigenlijk fout. Microsoft miste de boot in smartphones en tablets, in zoekmachines en in sociale media. In alle gevallen: wel aanwezig, maar te laat. In dit opzicht is het interessant dat Gates nu weer een derde van zijn tijd gaat besteden aan Microsoft.

Wat houdt dit concreet in? Een woordvoerder laat via e-mail weten dat Microsoft er niet meer over kwijt wil dan wat het dinsdag heeft aangekondigd. “Op Satya’s verzoek neemt Bill een nieuwe rol aan als technology advisor. De focus ligt op het ondersteunen van Satya en het bedrijf, voor vorming van de algemene richting in technologie en producten”, zo zegt de woordvoerder. Dat is even bondig als vaag, en vraagt om de inzichten van analisten.

Geen visionair, wel de voice
Jack Gold van J. Gold Associates en James Staten van Forrester Research hebben zich al meteen over de vraag gebogen.

Volgens de eerste kunnen we van Gates niet verwachten dat hij nog kan opereren als visionair. Logisch, daarvoor is de man er te lang uit geweest. “Ik weet niet zeker of hij Microsoft ondubbelzinnig in de richting van toekomstig succes kan wijzen”, zegt Gold.

De analist denkt dat de rol van Gates nog niet omschreven is. “Hij zou heel goed ingezet kunnen worden als woordvoerder voor het bedrijf. Ballmer was, ondanks al zijn passie, overmoed en verkooptalent, op dat gebied niet de beste”, aldus Gold. “Microsoft heeft een betere stem nodig. Je wilt dat er iemand in de voorhoede actief is  voor je promotie, en hij kan dat zeer goed doen tegenover klanten, partners en, heel belangrijk, Wall Street.”

Mentor voor Nadella
Volgens James Staten van Forrester is Gates vooral waardevol en nuttig om Nadella de baan van algemeen directeur te leren. Ook kan hij hem voorstellen aan andere CEO’s met wie Gates een goed contact heeft, denkt Staten.

“Dat gaat prima werken. Satya wil dat Gates blijft en zijn mentor wordt. Gates weet wat het betekent om CEO te zijn, en CEO van dit bedrijf in het bijzonder, waar Nadella erg lang voor nodig zou hebben om te leren”, aldus de analist.

Staten denkt dat Gates goed zal functioneren als klankbord voor Nadella op technologiegebied. Misschien is het wel een voordeel dat Gates zo lang weg is geweest van de dagelijkse praktijk bij Microsoft. Zo heeft hij de kijk van een outsider op bepaalde zaken.

Maar, zo verwacht Staten, Gates zal niet van plan zijn heel lang te blijven voor deze klus. Hij zou veel liever werken voor zijn Bill & Melinda Gates Foundation. Als Bill er over een jaar nog is, zou dat betekenen dat Nadella moeite heeft met de job. “Wanneer Gates deze taak niet binnen een jaar kan volbrengen, kun je daaruit afleiden dat de verkeerde nieuwe CEO is gekozen”, zo concludeert de Forrester-analist.