Terwijl de traditionele pc-markt verder in het slop raakt, gaan fabrikanten steeds meer op zoek naar nieuwe markten. Zoals de Chromebox bijvoorbeeld.


Hoe heeft technologie een impact op je business?
Ontvang elke week het zakelijk IT-nieuws rechtstreeks in je inbox!Terwijl Chromebooks stilaan hun impact beginnen te tonen op de laptopmarkt, blijft de desktop voorlopig nog relatief onontgonnen terrein voor het Chrome OS van Google.

Samsung probeerde het in 2012 met de eerste Chromebox, maar die kreeg amper vaste voet aan de grond. Meer recent kwam LG met een all-in-one-desktop die draait op het lichte besturingssysteem en deze week kwamen ook Asus en HP met hun versie van een Chromebox op de proppen.

Asus Chromebox

De Asus Chromebox meet amper 13 x 13 x 4 centimeter en draait standaard op een Intel Celeron 2955U-processor. Voor een meerprijs kan je kiezen voor een Core i3-4010U of Core i7 4600U. Verder kan je kiezen tussen 2 GB of 4 GB RAM en is er een SSD met 16 GB opslagcapaciteit voorzien. Daarnaast krijg je twee jaar lang 100 GB gratis cloudopslag in Google Drive.

De Chromebox van Asus biedt vier usb 3.0-poorten, een SD-kaartlezer, HDMI-poort, DisplayPort en ethernet-aansluiting. Ook is er ondersteuning voor bluetooth 4.0 en dualband wifi (802.11 b/g/n) voorzien. Het toestel zal in maart op de markt komen aan een prijs vanaf 179 dollar. Over een eventuele beschikbaarheid in de Benelux is voorlopig nog niets bekend.

HP Chromebox

De HP Chromebox lijkt sterk op die van Asus, inclusief de uitgebreide verbindingsmogelijkheden, maar wordt standaard van een Intel Haswell Core i7-processor voorzien en zal in vier verschillende kleuren beschikbaar zijn.

HP lanceert zijn Chromebox deze lente in de Verenigde Staten, maar over een prijs of beschikbaarheid in andere landen heeft het bedrijf nog niets gelost.

Zakelijke markt

Nu ook Asus en HP mee op de kar springen, lijkt Chrome OS op de desktop ineens veel meer levensvatbaar dan een week geleden. Bovendien heeft Google deze week ook zijn “Chromebox for meetings”-platform onthuld, waardoor deze kleine desktopcomputers interessant worden voor de zakelijke markt om in te zetten bij videoconferenties.