Drie factoren verzekeren dat openbronsoftware gestaag zijn aandeel in datacenters verhoogt. Niet alleen in servers en toepassingen, maar ook in netwerken, storage en meer.


Infrastructuur zonder openbronsoftware is al lang niet meer te vinden, maar tegenwoordig wordt al bijna elk hoekje in een datacenter bestreken. Volgens Michael Bushong, vicepresident marketing bij SDN-leverancier Plexxi, is de dominantie van openbron onvermijdelijk. De drie belangrijkste drivers voor een breed gebruik van openbronsoftware in het datacenter zijn volgens hem:

1. Eén platform

Voor de meeste platforms ligt de waarde niet in het platform zelf, maar in wat erbovenop draait. Leveranciers kunnen dan ook maar beter samenwerken aan gezamenlijke elementen van het platform die niet uniek zijn. Anders doen ze immers dubbel werk, wat ook aan de eindgebruiker doorgerekend wordt. Een gemeenschappelijk platform heeft ook als voordeel dat toepassingen op een omgeving draaien die overal aanwezig is. Dat is grotendeels de verklaring achter het succes van Linux. Bedrijven zoals Red Hat hebben daarop een solide business gebouwd.


2. Geen monopolies

Door een openbronraamwerk aan te nemen, voorkomt u dat individuele spelers een monopolie op technologie verkrijgen en daardoor onrechtmatige beslissingen kunnen nemen. De community achter de openbrontechnologieën vormen een natuurlijk tegenwicht voor de competitiedrang van leveranciers die hun eigen oplossingen willen pushen en lock-in willen creëren.

3. Ontluikende technologie

Innovaties kunnen zich nog in allerlei richtingen ontwikkelen. Openbron laat ideeën toe om zich te ontwikkelen en laat toe om iteratief te experimenteren. Een ideale kweekvijver voor ontluikende technologieën.

Aan de serverkant is Linux al populair geworden. Ook in netwerken ziet Bushong een grote toekomst voor openbron. Door de groei van software-defined networking (SDN) wil de industrie een gemeenschappelijk besturingsplatform. Storage tot slot is een derde domein waarin openbron een grote impact kan hebben, zeker met de trend naar federated storage clusters, waar een centraal besturingsmechanisme welkom is. Overal waar een gemeenschappelijk platform of geünificeerde besturing nodig is, zal openbron floreren.

In samenwerking met InfoWorld.com.