Sony wil af van zijn Vaio-laptops. De elektronicareus is in gesprek om zijn pc-tak te verkopen aan een Japans investeringsfonds.


Hoe heeft technologie een impact op je business?
Ontvang elke week het zakelijk IT-nieuws rechtstreeks in je inbox!Sony ziet niet langer heil in zijn Vaio-laptops. De elektronicareus wil zijn verlieslatende pc-tak verkopen en alle aandacht op smartphones richten.

De Aziatische publicatie Nikkei meldt dat Sony in gesprek is met het investeringsfonds Japan Industrial Partners voor een overname van zijn volledige pc-tak. JIP zou daar volgens het bericht 40 tot 50 miljard yen (292 tot 365 miljoen euro) voor neerleggen. Het fonds gaat een nieuw bedrijf oprichten dat een groot deel van de ongeveer 1.000 werknemers mee overneemt en pc’s onder het merk Vaio zal blijven verkopen in markten waar het merk sterk staat.

Eerder doken berichten op dat Sony in gesprek zou zijn met Lenovo voor een mogelijke overname, maar die werden later door Sony zelf ontkracht.

Sony’s beslissing om zijn pc-tak te verkopen, wijst er op dat het bedrijf de pc-markt niet langer als aantrekkelijk beschouwd. De wereldwijde pc-verkoop is de afgelopen jaren dan ook volledig in elkaar gezakt. Sony verscheepte op zijn hoogtepunt bijna 8,7 miljoen pc"s per jaar, maar dat is ondertussen al met meer dan een derde teruggevallen. Het bedrijf wil zich nu volledig gaan concentreren op smartphones, een verschuiving die we ook bij andere pc-fabrikanten waarnemen.