Het afscheid van Windows XP en de geboorte van Windows 8 bieden onverwachte kansen voor Android en Apple.

Advertentie

Ook timen is een kunst. De ongelukkig gebleken samenloop van het afscheid van Windows XP en de geboorte van Windows 8 biedt nieuwe kansen voor de rivalen van Microsoft om te knabbelen aan diens desktopheerschappij. We zullen uitleggen waarom.

Windows XP, met zekerheid Microsofts populairste besturingssysteem ooit, gaat binnenkort met pensioen. Het wil niet zeggen dat niemand het OS dan meer gebruikt, integendeel zelfs. XP wint deze maand zelfs aan marktaandeel. Maar op 8 april stopt Microsoft met de ondersteuning ervan. Dat betekent dat het geen pleisters meer levert of reparaties uitvoert aan het systeem dat nu ruim twaalf jaar oud is. Microsoft moet verder, zegt het op zijn hulppagina.

Ook al moedigt de softwaregigant iedereen aan om over te stappen op een jongere Windows, het oude XP prijkt ook nu aan het begin van 2014 nog op meer dan een kwart, zelfs bijna een derde van alle pc"s wereldwijd. In China is dat volgens tellingen op nog meer dan de helft. Pas in juli vorig jaar werd het ingehaald door Windows 7 als meest gebruikte besturingssysteem op de desktop.

Maar XP heeft bewezen een stabiel en betrouwbaar werkpaard te zijn dat weinig bedrijven willen opgeven, zelfs nu nog. En het is ook maar de vraag of ze dat op korte termijn zullen doen. Ondanks Microsofts waarschuwingen dat dit risico"s oplevert.

Upgraden is niet meer vanzelfsprekend
Een deel van deze terughoudendheid onder bedrijven is makkelijk te verklaren. Overstappen op een nieuw besturingssysteem kan miljoenen kosten en jaren duren, zelfs voor slechts middelgrote ondernemingen. Dat is in deze tijd moeilijk te rechtvaardigen, zeker als je in ogenschouw neemt dat XP voor veel bedrijven nog prima werkt.

Toen het nog beter ging met de economie werden regelmatige upgrades mopperend geslikt, bedrijven zagen deze als vaste kosten. Er was ook geen alternatief, behalve voor de paar moedigen die het aandurfden met Linux.

Maar dit soort oude zekerheden zijn weggevaagd. Pc"s zijn niet langer de automatische keuze voor bedrijven, en dat komt door de opkomst van de tablet.

Windows is dat ook niet meer, nu Android-desktops en Chromebooks in beeld komen. En met de trend van bring your own device, ofwel neem je eigen toestel mee naar kantoor, zijn de meeste bedrijven al gewend aan personeel dat binnenwandelt met iPads of andere tablets. Microsofts dominantie met de pc toont slijtageverschijnselen.

Windows 8 en de weerzin
Maar wellicht een nog grotere reden voor de onwelwillendheid van bedrijven is hun zorg over het systeem waar ze dan naar zouden moeten upgraden. Windows 8, met zijn interface van tegels, vergroot de tegenzin om te upgraden.

Windows 8 is anderhalf jaar oud op het moment dat de stekker uit XP gaat. In de gedaante van de nieuwere versie Windows 8.1 is het rijp genoeg, zodat grote bedrijven nu maar eens zouden moeten besluiten een migratie in te plannen. Maar het zal eerder Windows 7 zijn, het laatste systeem in oude desktopstijl, dat XP-vluchtelingen onderdak zal bieden.

Deur staat open voor alternatieven
Voor IT-verantwoordelijken in bedrijven is het niet prettig om uit te kijken naar de extra trainingen en de kosten van nieuwe hardware die gemoeid zijn met Windows 8, laat staan de gebruikersinterface daarin. Voor sommigen is de schok van het afstappen van het vertrouwde desktopaanzicht zo groot dat ze liever kijken naar Android, Chromebooks of iPads voor een upgrade.

Door uit angst voor tablets het uiterlijk en gevoel van Windows aan te passen, heeft Microsoft misschien juist wel de deur opengezet voor zijn concurrenten. Op de Consumer Electronics Show in januari was al grote belangstelling voor Android-pc"s.

Er zijn ook zeker goede argumenten te bedenken voor Microsoft herontwerp van Windows. Helaas zou er nooit een gunstig moment zijn geweest voor zo"n grote aanpassing van de interface. Maar volgens menigeen had dit wel een stuk beter gedaan kunnen worden.

Het tijdperk van automatische, geldverslindende upgrades komt hiermee stilaan ten einde. Voor de bedrijven die opkijken tegen de benodigde trainingen, hardware en apps is de extra stap om Windows af te danken – of een gemengde omgeving van Windows, Android en iOS te accepteren – plots een stuk minder beangstigend geworden.

 

Met dank aan Steve Ranger van ZDNet.com. Beeld: Everett Collection