Microsoft trekt in april de stekker uit zijn populairste besturingssysteem ooit, Windows XP. Maar vreemd genoeg wint het OS deze maand weer marktaandeel.

Advertentie

Dat het oude Windows XP hardnekkig aanwezig blijft op desktopcomputers wereldwijd wisten we al. Maar vreemd genoeg heeft het besturingssysteem in januari weer een beetje aan marktaandeel gewonnen. Gelukkig voor Microsoft gaat tegelijk ook het vermaledijde Windows 8.1 vooruit.

Dit blijkt allemaal uit de nieuwste metingen van onderzoeker Net Applications. Deze cijfers tonen aan dat Windows XP simpelweg weigert te sterven.

Over ruim twee maanden, op 8 april, stopt Microsoft met de ondersteuning ervan. Maar in januari is het aandeel van XP onder desktopbesturingssystemen toegenomen tot 29,23 procent, komende van 28,98 procent in december.

Kort gezegd, twee maanden voor het eigenlijk moet verdwijnen wint Windows XP zelfs terrein, en stuurt het nog ruim een kwart van de desktops aan. Microsoft is daar niet gerust op. Het bedrijf waarschuwt nog eens op een speciale webpagina dat deze pc’s niet meer goed beschermd zullen zijn.

Maar het is niet allemaal slecht nieuws voor Microsoft. Windows 8.1 passeert eindelijk Windows Vista; het groeit van 3,6 naar 3,95 procent. Vista is over de jaarwisseling heen gedaald van 3,61 naar 3,3 procent.

Tellen we het deel van Windows 8.1 op bij dat van Windows 8, dan steekt de som nog altijd schril af bij Windows 7. Dat systeem stond na zijn lancering in 2009 binnen een jaar op zeventien procent. Na vijftien maanden haalt Windows 8/8.1 dat bij lange na niet.

Windows 7 staat momenteel op bijna de helft van alle desktopcomputers. Het is in januari stabiel gebleven op 47,5 procent.