Nieuws

Virtuele desktop wordt alleen maar belangrijker

Terwijl de pc-verkoop in een vrije val is beland, bieden mobiele apparaten verrassende kansen voor desktopvirtualisatie. En omgekeerd.

Nu meer en meer mensen hun werk doen op mobiele apparaten en de desktop binnenkort misschien een prehistorisch artefact wordt, kunnen we ons de vraag stellen: zijn virtuele desktops dan ook gedoemd om te verdwijnen?

Volgens analist David Johnson van Forrester Research zijn technologieën voor desktopvirtualisatie significant verbeterd. Daardoor kunnen werknemers nu het meeste van hun werk op een tablet doen – met een mobiele VDI-app – terwijl ze toch toegang hebben tot enterprisetoepassingen en bedrijfsgegevens, wat voorheen het alleenrecht van pc’s was. Het gebruik van VDI maakt mobiele apparaten dus krachtiger.

[related_article id=”161563″]

Maar volgens Johnson werkt dat ook in de andere richting: het groeiend belang van mobiele apparaten is een driver voor de invoering van VDI. “Virtualisatie speelt een sleutelrol in flexibeler werken. Dit is een zeldzaam geval van een win-winsituatie. Maar liefst 52 procent van de beslissingnemers in IT vermeldt desktopvirtualisatie als een hoge of kritieke prioriteit in 2014.”

Hoewel de fysieke desktop-pc’s dus aan populariteit verliezen, betekent dat niet dat de virtuele desktop hetzelfde lot ondergaat. Integendeel, virtuele desktops zijn nu nog waardevoller omdat ze niet alleen op desktop-pc’s, maar ook op mobiele apparaten uitgerold kunnen worden.

Uiteraard zijn er nog wat problemen. De meeste hebben te maken met de gebruikersinterface. Zo moet het aanraakgedrag van mobiele apparaten vertaald worden naar acties van een muis en toetsenbord. Elke client blijkt die vertaalslag een beetje anders aan te pakken. Maar hoe meer ‘desktops’ mobiel worden, hoe meer die problemen aangepakt zullen worden.

In samenwerking met Smartbiz.be.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business