Nauwelijks 2,5 jaar nadat Google Motorola kocht voor 12,5 miljard dollar, wordt het bedrijf alweer van de hand gedaan. Voor minder dan een vierde van die prijs.

Advertentie

Internetreus Google verkoopt Motorola Mobility, de gsm-bouwer die het in 2011 inlijfde, aan het Chinese Lenovo. Dat heeft het bedrijf woensdagavond zelf bekendgemaakt na beurstijd. De Chinezen betalen Google hiervoor meteen 1,41 miljard dollar in cash en aandelen. De komende drie jaar volgen er nog betalingen ter waarde van 1,5 miljard dollar.

In een bericht op de bedrijfsblog bevestigt Motorola dat Google eigenaar blijft van “een groot deel” van de patentportfolio van Motorola. Lenovo zal op die patenten een licentie nemen. Toen Google Motorola kocht, was er al veel speculatie over de precieze reden van die overname. Heel wat waarnemers gingen er toen van uit dat het Google vooral om de Motorola-patenten te doen was. Dat lijkt dus inderdaad het geval geweest te zijn.

Weinig plezier
Bijzonder veel plezier aan de aankoop van Motorola heeft Google echter niet gehad. De royalty"s die Google uit de patentportfolio hoopte te halen (bijvoorbeeld bij Microsoft) lagen veel lager dan gehoopt. Ook de gsm’s die onder de Motorola-merknaam werden uitbracht, zoals de Moto G en de Moto X, waren geen overdonderende successen, ondanks de vaak positieve kritieken. Ze konden niet verhinderen dat het aandeel van Motorola op de Amerikaanse smartphonemarkt daalde. Google moest dan ook elk kwartaal honderden miljoenen dollars verlies slikken op zijn participatie in Motorola. Een paar duizend medewerkers werden daarbij ontslagen.

Verliezen inperken
Het internetbedrijf probeerde al een tijdje om die rode cijfers in te perken en bepaalde afdelingen van Motorola weer van de hand te doen. De divisie van Motorola die settopboxen maakte, werd bijvoorbeeld in april van dit jaar verkocht aan het Amerikaanse Arris voor iets meer dan 2 miljard dollar. Twee fabrieken van Motorola in China en Brazilië werden aan Foxconn overgelaten. Een andere Chinese fabriek ging dicht.

Kar draaien
Het is nu aan Lenovo om de kar te draaien. De Chinezen richtten zich met hun smartphones tot nu toe vooral op de eigen markt en opkomende landen als Rusland, Indonesië en India. Die strategie was behoorlijk succesvol, maar westerse markten (de VS en Europa) bleven vooralsnog grotendeels een blinde vlek voor het bedrijf. Met de overname van Motorola krijgt Lenovo nu een sterke merknaam als hefboom om ook hier zielen te winnen.

Rondje shoppen
Lenovo is momenteel overigens aan een rondje shoppen bezig: begin deze werd bekend dat het bedrijf de server-afdeling van IBM gaat overnemen voor 2,3 miljard dollar. Vorig jaar liet het ook al zijn interesse blijken voor Blackberry, maar die deal ging niet door.