Het Brussels Hoofdstedelijk Parlement heeft afgelopen vrijdag de versoepeling van de stralingsregels voor 4G-masten goedgekeurd.

Advertentie

In heel wat steden is het 4G-netwerk om razendsnel te kunnen surfen al een hele poos beschikbaar. Alleen Brussel hinkt nog achterop. Afgelopen vrijdag heeft het Brussels Hoofdstedelijk Parlement eindelijk ingestemd met de nieuwe stralingsnorm voor gsm-masten. Dat meldt persagentschap Belga.

Na twee jaar getouwtrek en flink wat vijven en zessen moet er binnenkort dus razendsnel mobiel internet in de hoofdstad mogelijk zijn. Ecolo-minister Evelyne Huytebroeck zegt dat er dankzij de nieuwe norm een prima evenwicht is tussen economie en bescherming van de gezondheid.

Het aantal steden waar 4G beschikbaar is, blijft oplopen. Alleen Brussel vormt een grote blinde vlek. Dat komt door de strenge normen die de stad hanteert. Binnen de Brusselse regering hielden de groenen altijd voet bij stuk uit veiligheidsoverwegingen. Vorig jaar kwam er dan eindelijk een globale emissienorm van 6 Volt per meter uit de bus voor 3G en 4G samen.

Om mobiel internet via 4G mogelijk te maken onder de emissienorm van 6 Volt per meter, zijn er wel extra masten nodig. Een deel van deze masten zullen geplaatst worden op overheidsgebouwen. Er wordt namelijk een kadaster voorzien van overheidsgebouwen om de installatie te vergemakkelijken.

Een onafhankelijk team van technici, wetenschappers, medici en economen moeten toezien op de naleving van de nieuwe regels en jaarlijks een verslag bezorgen aan de regering. Wanneer het 4G-netwerk daadwerkelijk uitgerold zal worden in Brussel is niet bekend, maar Belgacom gaf eerder al aan dat een uitrol minstens 12 tot 18 maanden in beslag zal nemen.

Op dinsdag 4/2 organiseert ZDNet en Smart Business een gratis seminarie over mobile business in het teken van onze populaire Business Meets IT-seminariereeks. Meer informatie over het mobile business seminarie vindt u op de website van Business Meets IT.


Geen velden gevonden.