Zuid-Korea wil ruim een miljard euro investeren in een 5G-netwerk, dat klaar moet zijn in 2020.

Advertentie

Terwijl 4G nog aan zijn verovertocht moet beginnen, is Zuid-Korea al druk bezig met plannen voor ’s werelds eerste 5G-netwerk.

Volgens de Zuid-Koreaanse nieuwssite Yonhap News gaat het land zo’n 1,1 miljard euro investeren om samen met de lokale bedrijven Korea Telecom, SK Telecom, Samsung en LG het mobiele netwerk van de volgende generatie te realiseren.

De ‘Creative 5G mobile strategy’, zoals het Zuid-Koreaanse ministerie van telecommunicatie zijn project noemt, gaat op proef in 2017 en moet helemaal klaar zijn in 2020. Volgens het ministerie wordt zijn 5G zo’n duizend keer sneller  dan de 4G-netwerken van nu.

Je zou een volledige film van 800 MB binnen een seconde moeten kunnen downloaden, met een topsnelheid van 1 Gbps. Reizigers in treinen die voortrazen met een snelheid van 500 kilometer per uur kunnen toch op internet. Op dit moment is 300 km/u daarvoor de limiet.

“We hebben onze nationale groei geholpen met 2G-diensten in de jaren negentig, met 3G in de jaren 2000 en vier jaar geleden met  4G”, schrijft het ministerie in een verklaring. “Nu is het tijd om alvast actie te ondernemen voor de ontwikkeling van 5G. “Europese landen, China en de Verenigde Staten doen al verwoede pogingen om 5G-technologie te ontwikkelen. Wij denken dat er een zware competitie volgt de komende jaren.”

In Azië wordt al aan 5G gewerkt. Door Huawei in China, NTT Docomo in Japan en door Samsung in Zuid-Korea zelf.