Nieuws

Analyse: de nieuwe veldslag in mobile device management

VMware neemt voor zowat 1,54 miljard dollar Airwatch over. Meteen een nieuwe veldslag in de opkomende markt rond mobile device management. Een analyse.

VMware neemt voor zowat 1,54 miljard dollar Airwatch over. Meteen een nieuwe veldslag in de opkomende markt rond mobile device management.

Mobile device management (MDM) is dan ook een van de snelst groeiende onderdelen in de ICT-markt. Het aandeel van mobiele toestellen als smartphones en tablets neemt toe op kantoor, net als de nood aan het beheer en beveiliging ervan. 

De markt is dus interessant, en langs de aanbodzijde zijn er veel leveranciers. Airwatch, dat nu dus door VMware wordt overgenomen, werd zowat tien jaar geleden opgericht en telt om en bij de 1.600 personeelsleden. Onder de meer dan tienduizend klanten kan Airwatch namen als United Airlines, Renault en een resem grote retailers rekenen.

Drukke markt

Airwatch was met Mobile Iron en Good Technology traditioneel een van de drie grote onafhankelijke niche-spelers in de markt van mobile device management (MDM). Ze worden ook als marktleiders aanzien. VMware koopt zich met deze overname dus meteen marktpoisitie in.

Toch wordt het drummen in de MDM-markt, want ook andere bedrijven beginnen zich te focussen op deze markt. Enerzijds zijn er de typische namen in security zoals Kaspersky, Symantec, McAfee, Trend Micro en Sophos, anderzijds de leveranciers van de devices zelf.

Zo biedt BlackBerry met BlackBerry Fusion een eigen aanbod. Voorts is er een partij als Samsung, die met Knox een aanbod biedt rond MDM. Last but not least zijn er de grotere spelers inzake zakelijke- of beheersoftware, zoals SAP dat onlangs in zee ging met CA Technologies. Ook vooraanstaande partijen als Citrix, IBM en Microsoft roeren zich in deze markt. 

VMware

VMware geeft met deze overname ook aan dat het serieus gaat voor enterprise mobility. Traditioneel is het bedrijf bekend van zijn oplossingen rond (server)virtualisatie. Maar ook het luik van de mobiele clients komt nu prominent naar voren in de portfolio van het bedrijf. Het was ook nodig. In een recent Gartner rapport dat een overzicht gaf in de markt van MDM-systemen kwam VMWare, ondanks dat het er al oplossingen voor had, zelfs niet aan bod. Dat zal binnenkort wel anders zijn.
 

Op dinsdag 4/2 organiseert ZDNet en Smart Business een gratis seminarie over mobile business in het teken van onze populaire Business Meets IT-seminariereeks. Meer informatie over het mobile business seminarie vindt u op de website van Business Meets IT.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business