Schermen gaan zichaanpassen aan onze menselijke bewegingen in lichaam en brein, dus met andere woorden zich biologisch inpassen in de mens.

Advertentie

In twee eerdere blogposts had ik het enerzijds over de impact die Het Scherm Tijdperk (HST) had op ons persoonlijke leven en ons werk en anderzijds over de impact op de politiek en het bedrijfsleven. In deze blogpost kijk ik naar de toekomst. Hoe zien onze schermen er binnen 5 of zelfs 10 jaar uit?

Van bril en horloge tot cyborg…

Schermen nemen verschillende nieuwe vormen aan: in een bril (Google), in een uurwerk (de “smartwatch” die sommige scholen al verbieden tijdens examens…), in textiel (op de mouw bijvoorbeeld ; MIT heeft hier al experimenten in gedaan). Die evolutie gaat niet stoppen. Schermen gaan zich transformeren en aanpassen aan onze menselijke bewegingen in lichaam en brein, dus met andere woorden zich biologisch inpassen in de mens.

In zijn boek “Natural Born Cyborgs” stelt auteur Andy Clark het als volgt:  “Increasingly intimate relationships with technology are a natural progression in the evolution of humankind, and we adapt very quickly to new ways of using technology. This includes intimate contact with devices that are quite invasive : cochlear implants, plastic prostheses and organs, and cardiac pacemakers.” Dit heeft wellicht een effect op onze puur fysieke paraatheid, maar dat is een ander en lang debat. Onze maatschappij gaat op sneltreinvaart naar waanzinnige technologische uitdagingen. HST is er nu maar zal ook vlug voorbijgaan om op te gaan in een nieuw tijdperk. We zijn maar beter goed voorbereid…

HST is uiteraard het acroniem voor “Het Schermtijdperk”.. Noblesse noblige en het gaat nog snel ook.