Ook de Zweed Hans Vestberg is in beeld bij Microsoft om Steve Ballmer op te volgen.

Microsoft heeft Hans Vestberg, de huidige baas van Ericsson, toegevoegd op zijn verlanglijstje met kandidaat-opvolgers voor Steve Ballmer. Althans, dat beweert nieuwsbureau Bloomberg, dat zich andermaal op anonieme insiders baseert om kandidaten voor het Microsoft-pluche bekend te maken. Microsoft zelf noemt immers geen individuele namen tijdens de zoektocht.

De softwarereus speurt al enkele maanden naar een opvolger voor Steve  Ballmer, die op een nog onbekend moment dit jaar met pensioen zal gaan. Volgens Bloomberg zijn voormalig Nokia-topman Stephen Elop en Microsofts eigen topmanagers Tony Bates en Satya Nadella de overgebleven kandidaten. Daar wordt nu de 48 jaar jonge directeur van Ericsson aan toegevoegd.

Het Zweedse bedrijf legt zich tegenwoordig weer toe op telecomapparatuur en netwerktechnologie, maar was jarenlang een van de belangrijkste fabrikanten van mobiele telefoons – samen met Sony in de joint venture Sony Ericsson. Vanwege dat laatste is het wellicht logisch dat Microsoft hem in beeld heeft. Het bedrijf wil immers de focus verleggen van software naar toestellen en diensten, en kan wel iemand met veel ervaring bij een ander groot bedrijf gebruiken.

Vestberg werkt al 25 jaar bij Ericsson, en werd er vier jaar geleden de grote baas. Hij was onder meer verantwoordelijk voor de verkoop van Ericssons deel in de joint venture aan Sony in 2011.

Ericsson werkt momenteel samen met Microsoft in diens Mediaroom IPTV-platform, dat software levert voor internet-tv-diensten.

Volgens John Thompson, de man bij Microsoft die de sollicitatieprocedure in goede banen leidt, wil zijn werkgever "begin dit jaar" de zoektocht afronden. De nieuwe algemeen directeur wordt aangesteld door een speciale commissie waarin onder anderen Bill Gates zetelt, en Steve Ballmer zelf.