Sommige trends vallen meer op als u ze op lange termijn bekijkt. Zoals de pc-markt in de laatste vier jaar. Die is niet gezakt, maar gecrasht.

Advertentie

Sommige trends vallen meer op als u ze op lange termijn bekijkt. Zoals de pc-markt in de laatste vier jaar. Die is in die periode niet gezakt, maar gecrasht.

Het is het online magazine Business Insider dat de wereldwijde pc-verkoop op één grafiek zet. Het magazine gaat hierbij iets meer dan vier jaar terug. Waar begin 2010 de pc-markt nog met zowat 25 procent steeg, zakte de markt vorig jaar gemiddeld met 10 procent. In één grafiek ziet het beeld er behoorlijk hallucinant uit.

2013 was het slechtste jaar in de pc-markt ooit. Al is de neergang al enkele jaren ervoor ingezet. Duidelijk is dat de lancering van de iPad een belangrijke invloed had. De komst van Windows 8 bracht voorlopig weinig zoden aan de dijk. Terwijl een nieuwe Windows traditioneel wel voor een stijging in pc-verkoop moet kunnen zorgen.


Voor sommige leveranciers was de impact nog groter. Een fabrikant als Acer, ooit nog marktleider, ging in 2013 bijvoorbeeld met maar liefst 28 procent onderuit. Alleen Lenovo, sinds kort wereldwijd marktleider in de pc-markt, kan licht stijgen in de top vijf. Duidelijk is dat de opmars van nieuwe mobiele toestellen als smartphones en tablets hun sporen nalaten in deze markt.

Op dinsdag 4/2 organiseert ZDNet en Smart Business een gratis seminarie over mobile business in het teken van onze populaire Business Meets IT-seminariereeks. Meer informatie over het mobile business seminarie vindt u op de website van Business Meets IT.

 

Advertentie