Microsoft stopt in april met de uitrol van beveiligingspatches voor Windows XP, maar zal wel nog een jaar lang definitie-updates blijven uitgeven.

Advertentie

Vanaf 8 april stopt Microsoft met de ondersteuning van Windows XP en zullen er niet langer beveiligingspatches voor het meer dan tien jaar oude besturingssysteem worden uitgerold. Microsoft zal wel nog een jaar lang definitie-updates voor zijn antivirusproducten op Windows XP blijven voorzien.

In een bedrijfscontext gaat het om de producten System Center Endpoint Protection, Forefront Client Security, Forefront Endpoint Protection en Windows Intune. Voor consumenten biedt Microsoft het antiviruspakket Security Essentials aan, al zal dat vanaf 8 april niet langer beschikbaar worden gesteld als download voor nieuwe installaties op Windows XP.

Microsoft zegt dat het de definitie-updates nog tot april 2015 blijft aanbieden om bedrijven en organisaties te ondersteunen bij de migratie van hun computerpark naar een nieuwer besturingssysteem. Ook externe aanbieders van antivirusproducten zullen nog minstens een jaar lang updates blijven aanbieden voor Windows XP.

Desondanks blijft het aangeraden om zo snel mogelijk de overstap te maken van XP naar een nieuwer systeem. Een virusscanner is immers niet genoeg om een computer veilig te houden. Omdat Microsoft in april stopt met de uitrol van beveiligingspatches, zullen lekken in het besturingssysteem vanaf dan ongedicht blijven. Volgens Net Applications was Windows XP in december nog goed voor een marktaandeel van 29 procent.