Nieuws

Is Windows 9 de redding voor Windows?

De geruchten gaan dat Microsoft in april 2015 Windows 9 wil uitgeven. Wat moet het bedrijf doen om in die veertien maanden Windows te verbeteren?

Het afgelopen jaar heb ik grote afstand genomen van Microsoft en Windows, ondanks dat ik bijna twintig jaar aan het platform gewijd heb. Met Windows 8 stuurde Microsoft zijn vlaggenschip in een richting die niet overeenkwam met mijn wensen voor een besturingssysteem.

Nu is Windows 9 in de maak. Komt dit besturingssysteem op tijd voor Microsoft om Windows te redden en mij te verleiden terug te komen?

[related_article id=”161452″]

Diep gat
Het gat waaruit Microsoft zichzelf moet bevrijden is vrij diep. Geloof je me niet? Lees dan maar eens wat Paul Thurrott van Windows SuperSite afgelopen weekend schreef:

“Windows 8 is slechter ontvangen dan Microsoft bereid is publiekelijk toe te geven. En de laatste versie, Windows 8.1, is een substantiële en gratis upgrade met forse verbeteringen ten opzichte van het origineel, maar op nog geen 25 miljoen computers in gebruik.”

Het wordt nog erger: “Windows 8 heeft Microsoft jaren terug in de tijd gezet, wellicht voor altijd.”

Domino-effect
Die woorden zouden een rilling moeten laten gaan door iedereen die denkt dat Windows te groot is om te falen. Microsoft kan niet doorgaan met het uitgeven van haperende Windows-versies zonder dat het een domino-effect veroorzaakt op het gehele pc-ecosysteem.

Nu algemeen aangenomen wordt dat Microsoft zich erop richt om met Windows 9 in april 2015 uit te komen, heeft het bedrijf net iets meer dan een jaar om Windows te repareren. Dat is veel te optimistisch, zeker als je rekening houdt met het feit dat na het testen van de verschillende bètaversies de bugs nog verholpen moeten worden. 

Daaruit kun je de conclusie trekken dat Microsoft nog maximaal negen maanden heeft om uit te vogelen wat de consument nu eigenlijk verwacht van Windows 9.

Windows 7 als basis
Wat moet Microsoft eigenlijk doen om Windows te repareren?

Ik denk dat nu toch moet gebeuren wat ik al zei – en veel experts samen met mij – voordat Windows 8 uitkwam: Windows geschikter maken voor desktop-pc"s en laptops. Die worden tenslotte gebruikt door bijna een miljard computergebruikers. De focus moet niet liggen op de niche van aanraaksystemen met touchscreens.

Kort door de bocht kun je stellen dat Windows 9 meer op Windows 7 moet lijken dan op Windows 8. Dat is veelbelovend, want het betekent dat Microsoft al over een basis beschikt die het bedrijf verder kan uitbouwen – die basis heet Windows 7.

Apps
Iets anders wat ik graag zou zien is dat Microsoft de aandacht weghaalt van de apps en zich weer focust op rijke software vol functies, zoals Windows-gebruikers gewend zijn. Hoewel ik niet bereid ben te zeggen dat Microsofts stap naar Windows 8 een fiasco is, kun je ook niet beweren dat het een succes is.

Het gebruik van apps op smartphones en tablets is logisch, omdat beide te kampen hebben met beperkte specificaties en een klein scherm. Op een computer is het echter niet erg praktisch.

Waarom zou je kiezen voor een app met een beperkte hoeveelheid informatie en functies, terwijl je al die gigahertzen en terabytes tot je beschikking hebt? Gezien de zeer lauwe ontvangst van apps in Windows ben ik duidelijk niet de enige die er zo over denkt.

Visie
Daarnaast zou ik graag het gevoel krijgen dat Microsoft werkt met een visie voor Windows, en niet een houding heeft van "we proberen van alles en zien wel wat er blijft plakken". Veranderingen doorvoeren in Windows 8, die je later terugdraait in Windows 8.1, zorgen voor veel stress bij gebruikers, consumenten en bedrijven. Het is onnodig en kost vooral ondernemingen veel geld.

Als de geruchten die nu rondzingen waar zijn – en tot nu toe heb ik nog geen gelekte code gezien om iets te bevestigen of ontkrachten – dan is Microsoft van plan Windows zo aan te passen dat Metro-apps ook draaien op de standaard desktop. Dit schept mogelijkheden waarvan ik denk dat die er vanaf het begin in hadden moeten zitten. Namelijk het combineren van de traditionele Windows-desktop met het startscherm naar een Windows Desktop per gebruiker.

De desktop was herkenbaar voor iedereen. Daar veranderingen in aanbrengen voor slechts een zeer klein groepje mensen dat gebruikmaakt van een touchscreen was lichtzinnig. Microsoft speelde vrijelijk met een van de beste pluspunten van het bedrijf.

Gratis Windows
Ten slotte heb je nog de roep van een aantal deskundigen dat Microsoft in Apples voetsporen moet treden en Windows gratis beschikbaar moet stellen. Dit kan op twee manieren.

De eerste houdt in dat alle Windows-gebruikers gratis updates krijgen na een eerste aanschaf, op eenzelfde manier als Apple dat nu doet. Het moedigt de consument niet alleen aan over te stappen op een nieuw platform, het helpt fabrikanten ook computers te verkopen aan mensen die zich geen nieuw besturingssysteem kunnen veroorloven.

De tweede optie is om Windows volledig gratis te maken voor fabrikanten. Die betalen dan geen licentiekosten meer en volgen het pad van Android en ChromeOS. Dit heeft tot gevolg dat Microsoft afstand moet doen van de inkomsten die het vooraf krijgt door de verkoop van licenties. In plaats daarvan dient geld verdiend te worden met diensten als Bing, Skype en Office 365. Dit geeft fabrikanten wat meer ruimte bij het bepalen van de verkoopprijs van hun producten.

Lucratieve servermarkt
Het lijkt een grote bron van inkomsten om op te geven, maar Microsoft kan nog steeds verdienen aan de lucratieve servermarkt. Dan hebben we het nog niet eens gehad over de ondersteuning aan het bedrijfsleven. Ook de Office-melkkoe blijft intact.

Als Windows gratis wordt, heeft dit zeker invloed op het technologielandschap. Voordat Microsoft dit besluit, moet het bedrijf alles op orde hebben, want een dergelijke stap is nadien niet meer terug te draaien.

Tevens moet je niet vergeten dat al dat gepraat over een gratis versie van Windows – zelfs als het niet meer is dan geruchten en speculaties – een negatief effect kan hebben op de verkoopcijfers van Windows 8.1. Veel consumenten houden de knip dicht om te wachten wat de toekomst brengt.

Grootste gok
Microsoft-directeur Steve Ballmer noemde het ontwikkelen Windows 8 de "grootste gok" van het bedrijf. Het lijkt erop dat het genomen risico zich niet uitbetaalt. Het heeft er alle schijn van dat de toekomst vol gewaagde risico"s zit voor degene die het stokje van Ballmer overneemt.

Zoals ik eerder al aangaf: wanneer jij Windows prettig vindt is dat fijn. Blijf bij dat wat je fijn vindt. Ik ben de laatste die je bespot of op je neerkijkt. Tot slot kijk ik namelijk met een bepaalde genegenheid, en een tikje droefheid, terug op de tijd dat Windows voor mij nog een optie was.

Persoonlijke voorkeuren zijn namelijk persoonlijk.

Hoe dan ook, of je nu fan bent van Windows of niet, of je nu denkt van Windows 8/8.1 dat Windows zo hoort te zijn, bereid je maar vast voor op nog meer veranderingen die invloed hebben op de manier hoe je werkt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business