Het gaat niet goed met de computerindustrie. Al zeven kwartalen achter elkaar neemt het aantal verkopen fors af. Maar is er licht aan de horizon?

Advertentie

Het gaat slecht met de verkoop van pc"s. Onderzoeksbureau Gartner presenteerde eerder deze week de cijfers voor het vierde kwartaal van 2013. Een snelle blik leert dat er weinig veranderd is, alle trends zijn hetzelfde als voorheen  en de totalen blijven afnemen.

Al zeven kwartalen achter elkaar gaat het aantal verkopen fors achteruit. Met 82,6 miljoen verkochte pc"s in de laatste drie maanden van het afgelopen jaar, is dat een afname van 6,9 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2012. De malaise is vooral in de Verenigde Staten te merken met een daling van 7,5 procent.

Toekomst
Ondanks de tegenvallende cijfers zien analytici de toekomst van de pc-industrie rooskleurig, in ieder geval aan het begin van 2014.

Gartner-analist Mikaka Kitagawa suggereert dat het onderzoeksbureau gelooft dat de bodem van de markt is bereikt. Hij waarschuwt dat smartphones en tablets een blijvend probleem vormen voor de verkoop van computers, maar de verwachting is dat de daling stagneert.

“In opkomende markten blijft voor de consument waarschijnlijk de smartphone het belangrijkste apparaat om met elkaar in contact te blijven. Daarna komt de tablet”, denkt Kitagawa. “Het resultaat hiervan is dat veel mensen de pc overslaan en in plaats daarvan voor een tablet kiezen.”

Marktaandeel
Lenovo en Hewlett-Packard gaan nog steeds aan kop, maar het gat tussen de twee neemt toe. Lenovo en Dell zijn de enigen in de top vijf die hun marktaandeel zagen groeien.

Vooral Lenovo deed het wereldwijd erg goed, behalve in Azië. Juist in thuisland China krijgt de fabrikant moeilijk voet aan de grond.

In heel 2013 zijn er 315,9 miljoen computers verscheept. Dat is een afname van ongeveer tien procent in vergelijking met 2012. Volgens Gartner is dit de ergste achteruitgang in de historie van de computer.

Advertentie