De nieuwste versie van Windows zit Vista op de hielen. Dat blijkt uit de meest recente statistieken van Net Applications.

Advertentie

Het zal niet lang meer duren voordat Windows 8.1 een groter marktaandeel heeft dan Windows Vista. Dat blijkt uit de meest recente statistieken van Net Applications.

(Credit: Net Applications)

In december kwam Windows 8.1 uit op een marktaandeel van 3,6 procent en is daarmee het vijfde grootste besturingssysteem voor de desktop. Het zeven jaar oude Windows Vista doet het voorlopig nog net een fractie beter met 3,61 procent, maar het zal niet lang meer duren voordat Windows 8.1 de bovenhand neemt.

Samen zijn Windows 8 en Windows 8.1 momenteel goed voor een totaal marktaandeel van 10,5 procent op de markt van desktopbesturingssystemen. In november bedroeg dat cijfer nog 9,3 procent. Windows 8.1 wordt aangeboden als gratis upgrade voor Windows 8-gebruikers en is sinds oktober voor het grote publiek beschikbaar.

Ook Windows 7 blijft nog steeds groeien. De populaire Windowsversie klom in december met iets minder dan één procentpunt, van 46,6 procent naar 47,5 procent. Windows XP blijft ondertussen verder aan aandeel inboeten en is van 31,2 procent naar 29 procent gezakt.

Het verschil tussen Windows 7 en Windows XP zal vermoedelijk in de komende maanden alleen maar toenemen. Op 8 april van dit jaar stopt Microsoft volledig met de ondersteuning van Windows XP, dat ondertussen al meer dan tien jaar oud is. Iedereen die nu nog op Windows XP werkt, doet er daarom goed aan om over te schakelen naar een meer recente Windowsversie.