Ook in 2014 zal het aantal bedreigingen verder blijven toenemen, denken beveiligingsbedrijven. Wij sommen hun meest markante voorspellingen op.

Advertentie

Voor onlineveiligheid was 2013 al een behoorlijk bewogen jaar. Maar ook in 2014 zal het aantal bedreigingen verder blijven toenemen, zo menen de meeste beveiligingsbedrijven. Wij sommen enkele van hun meest markante voorspellingen op.

Het jaar van mobiele gegevensdiefstal
Als er al een cijfer moet zijn dat aantoont welk een hoge vlucht cybercriminaliteit heeft genomen, dan is het aantal malafide Android-apps alvast een goede kandidaat. In 2014 zal de kaap van drie miljoen stuks overschreden worden, zo berekende Trend Micro.

Ook concurrent G Data vreest dat 2014 hét jaar van de mobiele gegevensdiefstal zal worden. Door de distributie van de nieuwere Android-systemen wordt het veel lastiger om malware te schrijven die de telefoon ongemerkt oproepen laat plaatsen naar dure servicenummers.

Om dat verlies op te vangen, zullen de criminelen veel moeite gaan steken in het bouwen van mobiele botnets, waarmee bijvoorbeeld spam-sms’jes kunnen verstuurd worden. Daarnaast zullen voetbalfans volgend jaar goed moeten oppassen. G-Data verwacht veel aanbiedingen van valse toegangskaarten voor het WK Voetbal en andere manieren waarop fans zullen worden benadeeld.

Bui boven internet der dingen
Ook de trend van het "internet der dingen" brengt zo zijn eigen kopzorgen mee. Het ontwikkelt zich snel en er verschijnt steeds meer apparatuur met een IP-adres op de markt – van smart-tv’s en persoonlijke netwerken over televisietoestellen tot verwarmingsketels.

Hierdoor gaan criminelen op zoek naar zwakheden in die systemen die misbruikt kunnen worden om zo persoonlijke informatie te achterhalen, zoals patronen uit het dagelijks leven van de eigenaren van de apparatuur, verwacht men bij Check Point.

Ook bij G Data ziet men de bui al hangen. In het komende jaar zullen slimme tv’s en andere online-apparatuur in het vizier komen van cybercriminelen, klinkt het. Trend Micro ziet dan weer nakende problemen met draagbare gadgets als slimme horloges en brillen. 

Zwakke schakel in de wolken
En dan is er natuurlijk ook nog de cloud. Ook hier is er heel wat gevaar. Bij Kaspersky verwacht men dat hackers zich zullen richten op medewerkers van clouddiensten, omdat ze hen zien als de zwakste schakel in de beveiligingsketen. Een geslaagde aanval levert cybercriminelen enorme hoeveelheden data op.

Behalve in datadiefstal zijn aanvallers geïnteresseerd in het verwijderen of wijzigen van informatie. In sommige gevallen kan gemanipuleerde informatie zelfs nog meer waard zijn voor de opdrachtgever.

Dropbox en andere opslagdiensten zijn erg populair voor het maken van back-ups en voor het bewaren van bestanden. Voor criminelen is dat geld waard.

G Data heeft al aanvallen gezien die tot doel hadden om gegevens te onderscheppen. In 2014 verwacht het bedrijf niet alleen dat er gespioneerd zal worden in de cloud, maar ook dat er als onschuldige bestanden gecamoufleerde stukken malware zullen worden geüpload. Deze kunnen pc’s dan infecteren door handmatige of automatische downloads. Dit soort aanvallen zal vooral in zakelijke omgevingen plaatsvinden.

Elektronische oorlogen
En niet alleen hackers en cybercriminelen maken gebruik van e-misdaad, ook staten en naties zullen steeds vaker elektronische oorlogen uitvechten, denkt Check Point.

Door overheden gesteunde cyberspionage en -aanvallen zullen deel uitmaken van het geopolitiek spectrum, waarbij militaire, overheids- en commerciële belangen de doelen zijn. In zowel de VS als het Verenigd Koninkrijk werden het afgelopen jaar televisieseries uitgezonden die ingingen op wat er gebeurt als er een grote cyberaanval op de infrastructuur zou plaatsvinden. En dat deze dreiging maar al te reëel is, bleek in het verleden al met Stuxnet, Flame en Gauss.

Surfer is bezorgd, maar met mate
Als al deze voorspellingen je bezorgd maken over je online veiligheid en privacy, ben je zeker niet alleen. Uit een onderzoek van netwerkbouwer Ericsson blijkt dat 56% van de internauten met dezelfde bezorgdheid zit. Dat blijkt echter geen reden te zijn om minder te gaan surfen. Alle doemberichten over cybercriminaliteit hebben slechts 4% van de respondenten aangezet om het internet minder te gaan gebruiken.

 

(Beelden: Designerthings, ArtFamily)

Advertentie