De meeste Europeanen gebruiken internet dagelijks. Maar ook vele burgers mijden het web.

Advertentie

De meeste Europeanen gebruiken internet regelmatig. Zo"n 62 procent komt dagelijks online en nog eens 10 procent minstens één keer per week. Maar ook vele burgers mijden het web, bewust of omdat ze geen verbinding hebben.

Bij een nieuw onderzoek door de EU-cijferaars van Eurostat geeft 21 procent van de Europese bevolking aan dat ze zonder internet leven en zelfs nog nooit online zijn geweest. Dat is al beduidend minder dan in 2007, toen het aantal offline Europeanen 37 procent bedroeg.

De meeste internetontkenners wonen nu in Roemenië: liefst 42 procent van de Roemenen was nog nooit online. Maar ook in België zijn er aardig wat mensen die zeggen dat ze nog nooit op internet hebben vertoefd. Ddat geldt voor 15 procent van de bevolking. In Frankrijk ligt dat cijfer op 14 procent, in Duitsland op 13, in Groot-Brittannië op 8 en in Nederland op slechts 5 procent.

Van de 79 procent die wel op internet komt, surft bijna iedereen met breedband. 76 procent van de Europese huishoudens heeft zo"n snelle dataverbinding. Vorig jaar waren die cijfers nog respectievelijk 76 en 72 procent, dus de hoeveelheid internetverbindingen én de kwaliteit daarvan zijn in 2013 ook weer stevig toegenomen.

Huishoudens in Nederland, Luxemburg, Denemarken en Zweden zijn het best op internet aangesloten, met een dichtheid van tussen 95 en 93 procent. Aan het andere uiteinde vinden we Bulgarije, Griekenland en het al genoemde Roemenië, met 54 à 58 procent.

Dagelijks op internet
Tot slot zegt 68 procent van de Belgen dagelijks of bijna dagelijks te surfen. Precies vier op de vijf Belgen doen dat minimaal één keer per week.

Nederlanders scoren veel hoger met 83 procent dagelijks en 92 procent wekelijks bezoek. Het surflustigst zijn de Noren met 85 en 93 procent.

Advertentie